-----------------------------------
Mateo
04 Feb 2026 13:37


-----------------------------------
Ideea e ca taxa asta a fost anuntata ff heirupist, asa.
Statul roman inca nu poate exercita un control asupra pachetelor trimise din Ungaria sau alte tari UE, chiar daca provin din China de fapt. Momentan, pana la vara, cel putin, vor plati taxa doar unii ghinionisti, iar statul nu va castiga, doar va ciupi cativa lei.
Situatia cred ca se va schimba totusi de la vara, in momentul in care va intra in vigoare directiva europeana. Atunci, chiar daca ALiexpress sau Temu au depozite in UE, vor fi taxate pachetele automat. Din ce am inteles, Shein deja adauga taxa in cos pt clientii europeni.

Masura mie mi se pare absurda, oamenii normali vor continua sa comande. Daca iei ceva de 20 eur, sa zicem, 3 eur in plus e o nimica toata, mai ales daca produsul respectiv ar costa in UE cu minim 50% in plus. Am tot vazut, in diverse domenii, selleri pe emag, pe amazon etc care vand produse chinezesti la suprapret. 
Nu stiu daca ai platesc taxe vamale sau TVA, dar cert este ca sunt prea multi asa zisi comercianti care cumpara ieftin si vand exagerat de scump. Astia sunt problema, de fapt si astia ar trebui sa se imputineze. Nu economia sufera din cauza Chinei, ci cetatenii UE care au de a face cu acesti intermediari. 
inteleg ca si un intermediar are familie de ingrijit, banii pe care ii castiga se intorc tot in economia UE prin taxe, impozite, achizitii etc. Dar nu e fair sa vinzi cu adaos de 100% sau mai mult.