-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Feb 2026 12:31


-----------------------------------
David

Multumesc ca mi-ai atras atentia la petele solare VOL din aceste zile.
Azi, Joi 5 Februarie a.c.,  la ora 10:30 TLR / 8:30 UTC, am reusit sa vad, cu ochiul liber, un grup de doua pete solare. Pata vestica se vedea de doua ori mai mare ca cea estica si avea culoare neagra intensa. Cea estica, mai mica asa cum am aratat, era de o culoare gri inchis dar si avea marginile neclare, cetoase. Pata estica se vedea cam la R/8 de cea vestica. Fata de orizontala trecand prin pata vestica, as zice ca era cu un diametru al acesteia mai jos.
Nu stiu a cata pata solara VOL este aceasta la mine dar cred ca este prima data cand vad doua pete atat de apropiate.
Ca pozitie, pata vestica era la R/2 spre ''ora 1:30'' iar fata de verticala prin centrul Soarelui, la 45 grade de intersectia de sus a acesteia cu limbul solar.
Este una dintre petele solare cele mai usor vizibile dintre cele observate de mine. Incercati si voi. Folositi insa filtru solar. Eu am folosit filtrul Baader de 110mm diametru.

Actualizare:

In jurul orei 12:30 TLR am avut placerea sa reobserv acest grup de pete solare, impreuna co colegul de forum ( si de acum prieten ) Mihai. Am observat amandoi cu ochiul liber, prin filtrul Baader de 110mm.

Dupa terminarea a ceea ce Erwin numeste ''intalnire forumistica'', in jurul orei 14:50 TLR/ 12:50 UTC, am reobservat perechea de pete solare cu binoclul Omegon 2x54mm + filtru solar Baader. Nu s-au vazut pete solare in plus dar cele doua pete s-au vazut mai mari si in forma de para inversata, cu partea mai ingusta unde este coada, intoarsa in jos. La ora acestei observatii, unghiul razei din centrul discului solar care trecea prin pata vestica cu verticala se apropia, dar inca nu era, de 90 grade.

Cer senin, Mircea