-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Feb 2026 12:43


-----------------------------------
Joi 5 Februarie a.c., o zi buna din punct de vedere astronomic. Ziua am observat pete solare cu ochiul liber iar seara am facut observatii cu newtonianul D= 148mm F/5 pe un cer cam 50% innorat. Iar turbulenta atmosferica a fost mare.

Observatii:

- Am rezolvat stelele duble: Lambda Ori/ tripla, C slab luminos, Eta Ori, 32 Ori, 52 Ori, Delta Gem, Zeta Cnc, tripla si Iota Leo.
O surpriza placuta a fost rezovarea si separarea lui Eta Ori si doar separarea lui 32 Ori la marirea 125x obtinuta cu ocularul TMB Planetary 6mm, achizitionat aici pe forum. La stele duble cu separatie mica, marirea de 125x este mai degraba si ea mica. Dar, spre bucuria mea, TMB-ul s-a descurcat admirabil.
52 Ori, care acum a devenit stea dubla subarc cu separatia de 0,95'', a fost doar rezolvata la 235x/ TS Planetary 3,2mm.
Pe cand am ajuns la Zeta Cnc, venea dinspre Vest o masa enorma de nori compacti asa ca am folosit doar o singura marire, cea de 125x la care AB a fost doar rezolvata. Am intentionat sa vad si pe Iota Leo si am reusit sa o rezolv si pe aceasta la 125x. Apoi placa de nori a inchis cerul.

Dintre obiectele non-stelare:

- Collinder 69: am numarat in jur de 30 stele la 30x

- La nebuloasa planetara NGC 2392 / Eskimo, la 125x, se vedea suprafata aparenta cetoasa,de forma circulara. Steaua centrala si cele doua stele vecine formeaza un asterism triunghi dreptunghic, cu unghiul drept in steluta slaba m= 12,75. Cu * mai luminoasa, steaua centrala formeaza dubla STT 9001. Rezolvata si separata.

- M44 am scanat-o in viteza la 30x, impresionanta in acest telescop datoarita campului vizual de doua grade. Felicitari mie ca mi l-am construit !

- Am incheiat cu Luna, vizibila la mica inaltime deasupra orizontului urban estic. Luna continua sa fie o Terra Incognita pentru mine. Am observat la 125x terminatorul si am insistat asupra unei zone situata la aprox. 60 grade latitudine sudica. Acolo mi-a atras atentia o formatie de zece cratere mici, concentrice cu un dom. Putin mai spre Nord, si in acelasi camp, se vedea o linie sinuoasa de alte 12 cratere mici. O zona cu trecut foarte agitat, ca sa nu zic ... bombardat.

Apoi placa plumburie de nori a ascuns si Luna iar cerul s-a inchis complet.

Plumb

''Dormeau adanc ocularele de plumb
Stele de plumb si innorat vestmant -
Stam singur in observator ... si era vant...
Si scartaiau lunetele de plumb ...''

Cer senin, Mircea