-----------------------------------
dragos.n
13 Feb 2026 04:30


-----------------------------------
Bivanus, nu fi trist. Cei de la SkyWatcher au mai facut ''glume'' cu telescoape care au fost doar prototipuri, sau poate doar machete. Acum cativa ani au prezentat la o expozitie un Mak-Cass, de 300mm apertura. Chiar au trimis la cateva magazine fise de prezentare cu caracteristici si pretul Makului. Dupa care, nimic. Si multa lume a asteptat aparitia instrumentului. Si s-a discutat destul pe net despre el. Sincer, nu stiu daca a fost o gluma, sau un proiect care nu s-a finalizat din motive diverse.

Dar nu a fost singurul caz. Alta data au anuntat o serie de refractoare ED in sistem Petzval. Nu am urmarit cu atentie ce s-a intamplat cu ele, dar cert e ca nu exista.

Si nu sunt singurii care din motive financiare, tehnice, sau de alta natura au renuntat la proiecte interesante.

Si ca sa nu crezi ca esti singurul care e trist, priviti aici o ''mica'' noutate:

https://www.sharpstar-optics.com/Products_1/SCA310.html

PS. Si pentru ca mi-am adus aminte ca cei de la Askar-Sharpstar mai au si SCA260, sunt curios. O sa faca si cu seria asta la fel cum au facut cu celelalte serii? Au inceput cu cele mai mici si au tot continuat din ce in ce mai mari. La seria APO au ajuns la 203mm, la seria SQA au ajuns la 130mm.