-----------------------------------
sorin georgescu
18 Feb 2026 11:24


-----------------------------------
Tudor, tu ai mereu o eleganta a ta si o spun cu admiratie. Eu am fost un pic mai acid si tu ai replicat foarte elegant si frumos. Vreau doar sa iti spun ca in cu totul alte domenii unde ma roade pe mine pasiunea hobbysta (deasemenea, domenii cu cheltuieli mari) au fost din cand in cand diverse descoperiri din astea chineze, adica ceva produs de astia a trezit un mare entuziasm pe net pana la afirmatii ca brandul occidental X (super scump si vechi) si-o fura de la chinezaria ieftina. 

Insa toate s-au stins dupa o vreme din diverse cauze combinate. Adica minunea nu era asa de minune cat entuziasmul unora ca au gasit ceva de 12 ori mai ieftin dar "la fel de bun" si din motivul invocat mai sus, chinezii nu pastreaza calitatea si nici traditia de productie, le fac din ce in ce mai proaste sa fie IEFTINE (si bune!  :lol: ). 

Invariabil primele lor serii sunt cele mai bune si apoi din ce in ce mai proaste..... adica IEFTINE. Astia nu au treaba cu traditia si seriozitatea care construiesc un brand. Au invatat ca in ziua de azi conteaza numai sa impusti banul pe orice cale, in ziua de azi lumea are memorie scurta si tot de ei a fost dezvatata sa nu mai tina la brand, sa nu-i mai pese de marca. 

De aceea eu sunt aproape sigur de doua chestii, minunile astea de acum nici nu sunt la fel (pentru ca ei nu pot pastra calitatea constanta..... pentru ca ei nu sunt japonezi....),si sunt aproape sigur ca nu vor pastra calitatea de acum.

Cristian Kata a avut noroc de un exemplar bun si mai sunt convins ca peste nu multa vreme vor livra produse mai proaste. De aceea am scris mai sus ce "mi-ar place mie sa cred", adica faptul ca totusi Swaro e superior. Pentru ca macar astia sunt un brand vechi, cu traditie si nu-si permit sa faca ce fac aceste "no-name" chineze aparute ca ciupercile dupa ploaie. 

"Dovezile" le detin chiar eu..... Adica niste exemplatre APM foarte bune si trebuie sa mentionez ca la randul meu am returnat 2 exemplare APM. Iar Cristian Kata a nimerit pe cele rele, mai ales in privinta micutului model 8x32 porro, caz in care el a nimerit unul defect si altul petarda iar eu am unul minune pe care inca il consider poate cel mai bun al meu din colectie....

Chinezii se mananca intre ei din punct de vedere economic. Au ajuns in prezent la un nivel extrem de ridicat de tehnologie si calitate (numai daca vor.... si cand vor....) insa ei sunt ca hienele, se sfasie in interiorul haitei. De exemplu acum la Aliexpress exista o mica eticheta albastra care sa certifice (in masura in care ii crezi pe astia....) ca produsul respectiv este.... original! 

Mai trebuie sa spun ca pe Cristian Kata as putea spune ca il cunosc bine si pentru mine ce spune e garantat autentic, mai ales ca am senzatia dupa ceva timp de relationare ca are aceleasi gusturi ca mine (chestiune intamplatoare). Si oricum, consider ca se pricepe la superlativ in domeniul acesta, mai ales ca le si surubareste si stie ce e in jucariile astea.

Apropos de gusturi, chiar si eu in calitatea mea de semi-analfabet in domeniu, mi-am dat seama ca una e folosirea pe terestru in timpul zilei si cu totul alte cerinte sunt la folosirea noaptea pe astronomie. Banui, dupa umila mea experienta, ca unele super bune pe timp de zi pe terestru pot sa fie chiar proaste noaptea la astronomie si invers.