-----------------------------------
zoth
19 Feb 2026 16:22


-----------------------------------
Azi intre orele 11 si 13 am incercat din nou observatii la Mercur dar din pacate fara succes, magnitudinea planetei a crescut mult ajungand azi la -0.4 valoare care nu-mi mai asigura vizibilitatea in miezul zilei sau cel putin asta e concluzia de moment.
Tot azi Mercur va atinge elongatia estica maxima la 16.59 GMT la o valoare de 18 grade si 7 min arc.
La ora 12.30 cand Soarele era la meridian l-am observat pe Venus (m-3.9) care era cu 12,8 grade in urma Soarelui si la o elevatie de aprox 36 grade. L-am vazut usor si la 20x, magnificatia de cautare si la 100x unde parea usor pufos, cel mai probabil din cauza umiditatii din atmosfera. Nu am reusit in schimb sa-i estimez faza de 98.4% si nici pozitia terminatorului, ori mi-am pierdut eu antrenamentul ori nu au fost cele mai bune conditii atmosferice..
In urma lui Venus la 8,9 grade ar fi trebuit sa-l gasesc pe Mercur care nu a vrut insa sa apara in ocularul cautator. Plecand mai departe spre est inca 7,7 grade am dat de luna aflata in faza de 4.4%, vizibila ca un firisor subtire de ata in forma de arc de cerc. Cu toata magnitudinea ei de -6.1 era abia vizibila in luneta de 4 toli.
Incep sa simt dependenta fata de observatiile pe timp de zi  :roll: