-----------------------------------
zoth
21 Feb 2026 11:40


-----------------------------------
Daca tot ninge afara, m-am asezat la masa de lucru si am facut o evaluare pentru viitor in ce-l priveste pe jupanul Mercur. Dupa 19 februarie cand a ajuns la elongatia estica maxima cu magnitudinea de -0.4, marime aparenta 7,1", faza de 51,1% si vizibil numai dupa apus, Mercur incepe sa se apropie din nou de Soare dar si de pamant. In 6 martie va fi pe aceeasi pozitie cu Soarele si cel mai aproape de pamant dar asta nu ne va ajuta cu nimic deoarece faza planetei scade pana la 1%, magnitudinea creste pana la +4.6, deci nu va fi vizibil nici pe parcursul zilei, nici la rasarit si nici la apus.
Din 6 martie elongatia lui Mercur incepe sa creasca spre vest pana in 4 aprilie cand va atinge valoarea maxima de 27 grade si 49 min arc. Magnitudinea lui va fi in scadere si va atinge valoarea de +0.3 la acea data iar faza va ajunge la valoarea de 50,8%. Va putea fi vizibil inainte de rasarit pentru cine are deschidere.
Dupa 4 aprilie elongatia lui Mercur incepe iar sa scada, distanta fata de pamant creste, magnitudinea scade si ea iar pe 4 mai ajunge la valoarea de -1.0 si faza planetei la 91,3%. Dupa aceasta data planeta va putea fi vizibila pe cerul de zi in opinia mea.
Sper ca pana atunci sa stea si ninsoarea  :)