-----------------------------------
mihaig
24 Feb 2026 22:42


-----------------------------------
Tocmai lucrez la o metoda interesanta de a pune velur in tuburi mici.Deocamdata confectionez uneltele:)...daca iese,o sa o arat aici.
Cit despre baffling...mie mi se pare o complicatie inutila.Pe linga problemele pe care le poate aduce(vignetare,reflexii pe maginilie interioare),e si greu de fixat diafragmele,mai ales in tuburi mici.Poate la foto sa fie justificat,dar la vizual este inutil.Verurul este prima solutie.Exista un mit cum ca el reflecta o parte din  lumina parazita.Propun oricui  crede asta urmatorul experiment,pe care l-am facut demult,cind oscilam si eu intre cele 2 metode de eliminare a reflexiilor parazite:seara se ia o masa.se pune linga un perete alb.Se pun pe masa,linga perete ,diferite materiale absorbante de lumina parazita:hirtie neagra mata,ceva suprafata vopsita cu vopsea neagra mata,velur si ce mai credeti ca absoarbe lumina.Se stinge becul,se ia un laser(de preferat verde) si se indreapta fascicolul sub diverse unghiuri asupra materialelor.Toate vor reflecta pe perete o parte mai mica sau mai mare,cu exceptia velurului,care absoarbe complet lumina....asa ca pentru mine asta e un subiect clarificat de mult si inchis.
Cit despre focuser,intentionat l-am luat sa fie mai usor,chiar si cu parti de plastic(de altminteri,foarte dur).Fiind de 1.25,nu are incarcare mare.Nu vor fi oculare grele sau diagonale mari.