-----------------------------------
catalin dumitru
25 Feb 2026 01:59


-----------------------------------
...Cit despre baffling...mie mi se pare o complicatie inutila.Pe linga problemele pe care le poate aduce(vignetare,reflexii pe maginilie interioare),e si greu de fixat diafragmele,mai ales in tuburi mici...

Am fixat zeci de diafragme , cu precizie maxima , in tot felul de tuburi , fara nici o bataie de cap . Cum ,nimic mai simplu : cu cate doua inele de carton late de 2 sau 3 centimetri , introduse putin fortat, cu diafragma intre ele. La tuburi de focalizator am facut 'stack' direct , adica inele si diafragme montate alternativ pana se completeaza lungimea dorita . 
Nu am confectionat vreodata de la zero asemenea inele ; acestea au fost taiate din tuburi de pe la diverse folii rulate , de la imprimerii , birotica , Kaufland , si mai stiu eu ce... . Pentru tuburi de focuser am folosit chiar si felii din cartonul de la sulurile de ''koor paper''!! 

Daca inelele sunt prea mari in  diametru sau prea groase , mai jupoi putin din interior sau din exterior . Daca sunt un pic prea mici in diametru sau intra prea usor in tuburi , mai bagi un strat sau doua de scoci de hartie , din ala pentru protectie la vopsire .
Am preferat prespanul pentru diafragme , pentru ca e rigid si gaura din el se ascute usor cu smirghel sau cu pila .