-----------------------------------
mihaig
25 Feb 2026 20:50


-----------------------------------
Spuneam zilele trecute ca voi reveni daca metoda de "velurare" interioara are succes.Si a avut.
Prima data ne trebuie un dispozitiv ca cel din fig1.La Dedeman,picior rotativ,5-6 lei,se desface si se pastreaza doar rotita cu suportul(rotita de preferinta cu cauciuc).Ea se fixeaza in virful unei tije mai lungi cu cca 15-20 cm decit tubul.
Apoi se improvizeaza un dispozitiv de fixat tubul perfect vertical.Eu am avut ce se vede in 2.Apoi se taie fisii de velur mai mici ca latime decit diametrul tubului si cu 3-4 cm mai lungi decit tubul.Se ia hirtia de protectie pina la aprox 2 cm de capat.In partea de jos se fixeaza o greutate metalica,astfel incit banda de velur sa stea intinsa.Eu am avut citiva magneti mici rotunzi(la Teddy,6 lei).Vezi fig 3.
Se lasa banda usor in tub pina capatul superior ajunge la marginea tubuluisi se verifica vizual ca banda de velur este dreapta pina jos.Se fixeaza usor sus si apoi si jos,avind grija sa fie cit mai perpendiculara pe planulcelor doua gauri ale tubului.Apoi se foloseste scula din fig.1,in sus si in jos,usor,pina velurul este lipit perfect pe tub,ca in fig 4.Se reia procedeul cu urmatoarea bands,avind grija sa se suprapuna pe precedenta cu 2-3 mm.Si tot asa,pina se completeaza tot interiorul.Vezi fig 5.Mie mi-a luat cam 20 min pt tubul de 800 mm lungime si 75 diametru.Si nu,nu se da cu smirghel in interior.Velurul are nevoie de o suprafata cit  mai neteda pt a face contact bun.Se curata bine in interior cu servetele umede fixate in scula din fig 1,se usuca si gata.Am velur care tine pe instrumente de mai bine de 10 ani.