-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Feb 2026 12:46


-----------------------------------
Gabriel

Sa folosesti sanatos noul colimator ! 
Ai facut nu bine ci foarte, foarte bine ca ai decis sa te ocupi cu atentie de colimare. Colimarea este marea problema a reflectoarelor. Un newtonian bine colimat este o bestie cu totul diferita de unul decolimat. Parca este un cu totul alt instrument. Unul incomparabil mai bun.

Eu am tot insistat si o fac din nou. Nu acorda atentie numai oglinzii principale. Marea piedica, ''buturuga mica ce rastoarna carul mare'' este centrarea secundarei.
Acolo ai un singur lucru de facut. Perimetrul/ marginea secundarei trebuie adusa sa fie concentrica cu capatul / interiorul focuserului, gaura cea mare de la baza acestuia.
Baga o punga sau hartie/ ziar intre secundara si primara. Sau da jos celula cu tot cu primara. Nu vrei sa vezi nimic in secundarta. Vrei doar sa vezi marginea ei. Pe aceea sa o aduci din suruburi, la concentricitate cu gaura focuserului. Foloseste capacelul. Daca nu ai capacel, foloseste Cheshire. Il misti in sus si in jos pana ce cuprinde secundara, putin mai mult.
Misti secundara pana aduci marginea secundarei concentrica cu gaura de jos din Cheshire.
Apoi foloseste oricare din Cheshire. Daca secundara nu sta unde trebuie, nici vechiul si nici noul Cheshire nu ajuta.Ai probleme, scrie-mi, nu te las pana ce nu ''spargi'' duble subarc cu telescopul tau.
Bafta ! 

Mircea