-----------------------------------
Gaman Gabriel
27 Feb 2026 22:11


-----------------------------------
Fiind senin, cu toate că nu sunt condi&#539;ii ideale &#537;i e foarte frig, am scos telescopul afară să verific în special colimarea. Ei bine, vederea la ocular m-a dat pe spate dar nu pentru mult timp, cât a &#539;inut seeing-ul cu mine. Detalii foarte frumoase pe Lună, am mers până în 436x &#537;i imaginea era stabilă &#537;i sharp. Sper să nu creadă lumea că scot pove&#537;ti senza&#539;ionale sau am vedenii, dar folosesc destul de des puterea asta de mărire (Ocular 5.5 Meade + Barlow 2X Celestron) pentru a-mi satisface pofta de "vreau să mă simt ca &#537;i cum a&#537; fi acolo"... cât îmi permite &#537;i cerul, nu e mereu o idee bună. 

La Poza cu Luna întreagă am folosit Canon 1100D în prime focus (fără ocular, proiec&#539;ie direct pe cipul camerei, camera cu adaptor M42 desigur), am tras 36 cadre &#537;i le-am trecut prin PIPP, Autostakkert &#537;i Photoshop ca să scot ceva frumos.

La Poza cu Luna de aproape am folosit Motorola G32 cu adaptor pentru ocular. Am făcut mai multe cadre dar nu toate au ie&#537;it la fel de reu&#537;ite, telefonul e uneori prostu&#539; &#537;i nu în&#539;elege că se află într-un telescop &#537;i vede alte lumi  :lol: . &#536;i aici, am sim&#539;it nevoia să editez pu&#539;in poza, să o aduc la claritate mai aproape de realitate.

La poza cu Jupiter am făcut mai multe filmări cu un iPhone 5C prin acela&#537;i adaptor de ocular (la putere de mărire 436X) ce l-am folosit &#537;i cu Motorola. Am avut bătăi de cap să tot prind Jupiter la ocular, să apăs Record, apoi să opresc filmarea &#537;i de la capăt cu prinsul planetei. Rezultatul e mai mult un experiment, e foarte modest dar am zis că merită încercat. Filmările cu Jupiter au fost trecute prin PIPP, Autostakkert &#537;i am folosit Photoshop să pot extrage mai multe detalii pentru poza finală.

Desigur, nu am lăsat doar camerele să se bucure de imagini, am trecut &#537;i eu în spatele ocularului &#537;i m-am minuntat că după 13 ani, acest telescop încă mă mai impresionează. Colimatorul laser e noul meu prieten bun &#537;i rezultatele la ocular sunt pe măsură.

Noapte bună &#537;i primăvară frumoasă tuturor (acu&#537;i începe, calendaristic!)

Bonus : o filmare cu Motorola G32 prin ocular Meade 5.5mm Series 5000 UWA
https://www.youtube.com/shorts/G0ZM3gvwTf8