-----------------------------------
Gaman Gabriel
28 Feb 2026 22:02


-----------------------------------
David : Mul&#539;umesc! Frumoase imagini, felicitări. Filmarea mi-a plăcut mult, nu sunt obi&#537;nuit să văd Luna cu atâtea cadre pe secundă.  :lol: 

Mircea : Mul&#539;umesc mult pentru felicitări &#537;i încurajări, mă ajută mult. Legat de colimare, e un subiect dificil, numai eu &#537;tiu cât am urât-o până recent. Dă bătai de cap, mai ales începătorilor.

--------------------------

Încă o noapte senină, am ie&#537;it iar să mai arunc o privire la Lună &#537;i Jupiter. Bine am făcut.
Seeing-ul nu trebuia să fie prea bun după cum spune Meteoblue pentru loca&#539;ia mea dar s-a în&#537;elat  :D 

Luna - Superbă, superbă. Imagini clare mai ales cu ocularul Explore Scientific de 14 mm, deci undeva la 85x. Apoi am urcat la 436x direct &#537;i m-am minunat de imagine, cratere super frumoase mai ales în polul sudic. Am admirat marginea lunii &#537;i relieful ei. Apoi mi-am dat o provocare : po&#539;i vedea cratere în Plato &#537;i dacă da, câte? Am &#539;inut craterul cât am putut în câmpul vizual &#537;i m-am concentrat tare : un crater mic pe centrul lui Plato &#537;i apoi unul lângă el dar foarte micu&#539;, cel central se vedea din prima. E prima dată când reu&#537;esc asta &#537;i am mai încercat &#537;i în trecut. 

Jupiter - Înainte să ies afară, am deschis Stellarium să vedem ce avem în meniu în această seară : vreo umbră pe Jupiter sau poate Marea Pată Ro&#537;ie? Ok, Marea Pată Ro&#537;ie să fie! Imaginea la 436x era superbă, multe detalii în atmosfera lui Jupiter dar ce m-a dat pe spate a fost Marea Pată Ro&#537;ie, se vedea atât de colorată frumos, aproape de centrul planetei. E probabil în top 3 cele mai bune vederi pe care le-am avut la ea în 13 ani. Am mai admirat planeta ceva timp.

Am stat vreo oră cu telescopul, între timp am mai încercat mici experimente cu telefonul la ocular &#537;i ce am reu&#537;it destul de bine a fost să filmez Jupiter la 436x cu un iPhone 5C de prin dulap, pe care l-am mai folosit. Se potrive&#537;te cel mai bine la ocular, având camera mică &#537;i fiind el mic, stă bine în suport. Seeing-ul s-a mai stricat între timp, claritate venea în valuri.

Vă las aici o imagine cu Jupiter din noaptea asta, realizată din 10 filmări scurte la ocular &#537;i trecute prin PIPP, Autostakkert &#537;i Photoshop să scot ce pot mai bine. 

V-am înnebunit cu colimarea, dar e extrem de importantă, dar mai ales ocularele! (&#537;i telescopul, dacă e reflector, dar fără el nu mai contează cele men&#539;ionate).

Edit : Am mai adăugat o poză cu Plato &#537;i împrejurimile, se văd &#537;i cele două cratere din Plato pe care le-am men&#539;ionat că le-am văzut cu ochiul la ocular. Poza e tot un stack din câteva filmări cu iPhone 5C.