-----------------------------------
Gaman Gabriel
01 Mar 2026 14:41


-----------------------------------
Tudor : Da, a fost super. Am observat că seeing-ul în perioada asta, la mine, e bun după lăsarea serii &#537;i începutul nop&#539;ii, apoi se cam strică dar nu e o regulă. 

------------------------------

Am scos azi telescopul la Soare, din fericire se văd câteva pete solare frumoase. A fost curată suprafa&#539;a solară cu câteva zile în urmă. N-am mai scos filtrul solar din dulap de ceva timp, am unul făcut de mine cu suport din carton, are un diametru de 5cm &#537;i îl prind pe capacul telescopului unde vine scos căpăcelul mic, deci nu e pe toată apertura. Filtru e sigur, adică n-am avut probleme să cadă sau să se în&#539;epe, oricum nu am prea mare încredere să pun altceva prin telescop decât camera foto, evit să pun ochiul, sunt foarte anxios pe partea cu Soarele  :lol: 

Sper să vă placă imaginea. 
E un stack din 31 cadre făcute cu un Canon 1100D în prime focus, adică proiec&#539;ia imaginii direct pe cipul camerei, fără ocular (telescopul devine un obiectiv uria&#537;). Fac asta când pot pentru că rezultatul e mult mai bun decât atunci când încerci să pui un DSLR la ocular, nu prea se împacă.

Nu observa&#539;i Soarele prin telescop fără filtru solar!

1 martie 2026, ora 13:10
Loca&#539;ie : Poduri, Bacău 
Telescop : SkyWatcher Dobson 200/1200
Filtru solar Baader ND-5 5cm diametru
Cameră : Canon 1100D în prime focus cu adaptor
31 cadre trecute prin PIPP, Autostakkert &#537;i Photoshop