-----------------------------------
iulian90
04 Mar 2026 01:19


-----------------------------------
Buna seara tututror.

Prezint un nou spectrograf pentru fotografierea spectrelor stelare. Este mult mai compact decat vechiul spectrograf cu prisma-obiectiv, este bazat pe retea de difractie, cea de 625l/mm si il folosesc pe telescopul Gigant de 245mm care are o luminozitate mare, numai buna pentru utilizarea cu spectrograful. Noul spectrograf cu retea de difractie are o dispersie spectrala mare, respectiv o rezolutie spectrala mare, in jur de 0,3 angstromi/pixel su 0,03 nanometri/pixel ,mult mai mare decat rezolutia spectrala medie a vechiului spectrograf cu prisma, care era in jur de 2,5 angstromi/pixel sau 0,25 nm/pixel si cel mai important lucru la noul spectrograf este spectrul mult mai liniar decat cel produs de vechiul spectrograf cu prisma. 

Schema optica a noului spectrograf stelar este una simpla si clasica, cu colimator si obiectiv de camera din dublete de 25mm f/4 (f=100mm), dispuse in unghi de 90 unul fata e celalalt, ca in cazul unei diagonale, dealtfel in constructia noului spectrograf intra si o carcasa de diagonala mai ieftina din plastic ca si structura principala de baza in jurul carei am construit restul spectrografului. Pozitia retelei de difractie este reglabila cu ajutorul unui surub cu rotita, montat in lateral si atasat de suportul retelei, astfel putand regla spectrul stelelor in anumite limite intrucat camera nu prinde decat o mica parte din spectrul produs de stele ca urmare a dispersiei mari.
Noul spectrograf este adaptat pe format 2" la intrare si 1.25" la iesire si poate fi folosit si ca spectroscop separat cu care se pot fotografia spectrele produse de lampi sau alte surse de lumina, fara sa fie montat pe telescop, prin atasarea la intrare a unei fante.  

Pe 22 si 26 februarie am efectuat primele teste la stele cu noul spectrograf si telescopul Gigant 245mm si am ramas impresionat de rezolutia spectrala obtinuta si de detaliile fine in spectrele stelare. Am facut fotografii la spectrele stelelor Sirius, Procyon, Capella si Betelgeuse si am ramas impresionat de finetea detaliilor obtinute mai ales dupa prelucrarea imaginilor la spectrele stelare. 
Am constatat anumite asemanari ale unor linii precum cele din seria Balmer ale hidrogenului, dubletul sodiului Na D1/D2 din zona galbena a spectrelor care se splita frumos si clar ,tripletul de magneziu b1-b4 din zona verde, spectrul stelei Capella asemanandu-se cel mai mult cu spectrul solar, dar si diferente notabile dintre spectrele stelare, de ex spectrul lui Sirius prezenta linii intense ale hidrogenului dar restul liniilor abia erau vizibile, si multe din liniile ce apartin metalelor lipseau din spectrul lui Sirius. 
In spectrul produs de  steaua Betelgeuse dimpotriva, erau prezente foarte multe linii de metele, chiar si benzi moleculare, iar liniile hidrogenului din seria Balmer abia se distinegeau printre multimea de linii "metalice". 
Cu noul spectrograf cu retea de difractie voi avea mult de lucru la stele anul acesta , vor mai urma si alte stele de iarna, precum Rigel, Aldebaran, Bellatrix, Castor si Pollux, apoi cele de primavara, precum Arcturus, Spica,stelele de vara ca Vega, Deneb, Sadr,  Antares si multe altele. De o atentie deosebita vor avea parte si stelele cu spectre cu linii de emisie precum Gamma Cas, Gomeisa, Beta Lyrae sau chiar stelele carbonice. Abia astept sa le fotografiez spectrele. :D

Chiar daca am construit acest spectrograf cu retea de difractie, voi mai folosi in continuare si vechiul spectrograf cu prisma acolo unde este nevoie de captarea intregului spectru al stelelor de la UV la IR, avand si avantajul claritatii pe intreg domeniu de lungimi de unda ,in afara de prisma neavand alte elemente refractive pe traseu; la noul spectrograf care are doua elemente refractive pe traseu , colimatorul si obiectivul de camera care sunt acromate, este necesara refocalizarea spectrului odata cu trecerea spre UV sau spre IR, pe cand la vechiul spectrograf, care este in esenta un reflector cu prisma montata in fata sa, odata focalizat, focalizeaza pe intreg spectrul ,de la UV la IR. 

Tot la capitolul focalizare insa ,noul spectrograf are un atu, poate obtine si un spectru lat, nu doar subtire in cazul stelelor, printr-un truc anume, in functie de focalizarea la camera in raport cu focalizarea colimatorului, secretul consta in scoaterea putin in afara zonei de focusare la infinit a colimatorului, adica putin in extrafocus sau intrafocus pana cand spectrul se lateste putin (dar se pierde din claritatea liniilor spectrale) si refocalizarea din obiectivul de camera, pana cand liniile spectrale redevin clare, de data asta pe un spectru mai lat. 
In cazul de fata, focalizarea colimatorului se face din focuserul telescopului iar focalizarea pe camera prin glisarea camerei in tubul portocular de 1,25" al iesirii spectrografului. 
Cu vechiul spectorgraf cu prisma acest truc de latire a spectrului nu functioneaza, intodeauna spectrul obtinut cu acest instrument este foarte subtire, greu de interpretat vizual liniile spectrale si oarecum dificil de prelucrat in varianta astrofoto (mai ales la stackare unde softurile consacrate mai dau erori din pricina spectrului foarte ingust produs de vechiul spectrograf cu prisma, si necesita latirea artificiala a spectrului la prelucrare).