-----------------------------------
sorin georgescu
04 Mar 2026 22:03


-----------------------------------
nobody, pe asta (SV202) l-am cumparat in februarie 2024 exact de la aceeasi sursa: 
https://www.amazon.de/-/en/dp/B08WZKXQWX?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Am scris atunci ca l-am returnat deoarece cumparasem anterior si mult mai ieftinul SV47. Motivul de atunci a fost ca mi s-au parut cam mari CA-urile si parca nu era asa contrastant si nici clar pana in margine, de fapt era clar cam vreo treime din mijloc, si parca era mai spalacit insa nu era atat de mizerabil ca aceasta de acum. Ala dpv estetic era si frumos lucrat cu materiale bune, chiar am admirat atunci ca era frumusel la aspect si pipaire, nu ca petarda asta de acum cu plastic turnat la Cooperativa Pionierul. Ala era chiar suportabil, adica era folosibil, nu inducea ameteli insa m-a enervat atunci ca mult mai ieftinul SV47 era mai bun in multe privinte, mai ales avea mai putine CA-uri (la care eu sunt sensibil deoarece am pasiunea culorilor). A mai fost un motiv, asta e de retinut, mi l-au trimis intr-o punga larga sigilata de ei. Anterior ieftinul SV47 venise cu tzipla trasa fest peste cutie. Plus ca SV202 avea o urma de deget jegos cum l-am scos de "nou" din punga sigilata sigur nu de fabrica.

Ulterior am cumparat....trei lunete tot de la astia, adica:
(SV13) https://www.amazon.de/-/en/dp/B073ZW5T3S?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Primita in cutie trasa in tzipla din fabrica. In martie 2024. Foarte buna dar am returnat-o deoarece mi-am dat seama ca vreau una si mai buna, adica mai scumpa. 
Apoi nu stiu de ce am mai cumparat una tot de la ei:
(SV28) https://www.amazon.de/-/en/dp/B01N31DFE0?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Trasa in tzipla, fara probleme dar nu mai tin minte de ce am returnat-o, probabil pentru upgrade la una scumpa.
Pe care am luat-o, adica a treia, adica SV406 care e cum se vede, alt pret adica de peste 3 ori mai scumpa ca primele doua si cu posibilitate sa bag oculare (asta a fost marele motiv):
https://www.amazon.de/-/en/dp/B08533P3W5?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Primita si asta trasa noua in tzipla de la fabrica, absolut impecabila, am pastrat-o si e minunata. Adica isi cam depaseste atributiile cu diverse oculare jmechere. Cu asta m-am jucat de-a astronomul sarantoc si biciclist uitandu-ma la Jupiter in direct detectand dungile de pe magaoaie. Oricate poze si filme as vedea, observatia in direct, optic, e altceva, mie mi se pare ceva impresionant cand ma gandesc ca ma uit la ceva care e la o distanta ce mintea mea nu poate sa numere. Nu mai spun ca la pasari le-am numarat penele. In primavara lu 2024 cu asta am urmarit timp de o luna si jumatate in stil National Geographic de Dambovita o pereche de lebede care cloceau 6 oua in mijlocul unei balti la mama naibii unde nu se putea ajunge, din care au iesit 6 puisori si in final au supravietuit 5 desi conditiile climaterice au fost rele. Foarte interesant cum mama si tata isi impart atributiile si puii prefera pe unul si pe altul dintre ei. 

Deci pana acum 3 lunete si un binoclu (ala ieftin) trase in tzipla din fabrica, toate ok. Unica exceptie cel mentionat, SV202 venit in punga de chiloti sigilata de Amazon.

Apoi am cumparat o alta luneta Svbony pe sistem Maksutov de la Aliexpress de la un magazin care pare sa fie al lor cu emblema lor. E mica si rea, prea ieftina sa nu ma risc! Nu mai stiu exact dar am dat cam 100 dolari. A venit si asta trasa in tzipla de la Svbony si e buna, fara probleme. Am cumparat dupa aia un adaptor ca sa ii pot baga alte oculare (nu ieftinaciunea zoom cu care a venit) si merge de minune. E tare micuta si practica. Fara nici un defect. Poate ceva care nu e defect, am observat ca daca e foarte frig si o scot de la caldura e un pic afectata. Nu sunt sigur, stiu doar ca voiam sa vad Marte pe -13 grade si am reusit s-o gasesc (e tare greu de gasit cu lunetele astea cotite), dar nu am avut magnificatie suficienta sa zaresc mai mult decat un mic punct rosu-portocaliu.

Deci, morala, astia au obiceiul sa plaseze rebuturile re-sigilate in pungile lor. Daca gasesc un fraier, au scapat de rebuturi. Iar chinezii au muncitori care probabil nu stiu ce fac, am cumparat si alte chestii de pe la Aliexpress si mi-e clar ca jumulitorii de ratze sunt poate harnici dar nu-i duce capul, de exemplu nu le spune nimeni care e faza si nulul la stechere, desi scrie pe ele.... insa in litere europene si sa nu uitam ca ei au alte litere. Oricum, din chestii marunte am observat ca la productie care implica manopera umana (si nu roboti) le ies multe chestii anapoda.