-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Mar 2026 20:58


-----------------------------------
Razi, tu, razi Harap Binocular ... bine faci, ma bucur ca ti-a placut fraza. Cam aceea este atmosfera in care observ. La fiecare cateva minute, ''Cainele din Baskerville'' iar isi cheama strabunii ...

In seara aceasta am avut o mica surpriza. Nu am mai folosit Toleascopul de ceva vreme iar aseara a fost deja prea intuneric ca sa-l verific. Eu ma pricep sa colimez doar in lumina de zi. Azi am apucat, in amurg, sa-i verific colimarea si, ce sa vezi, telescopul era decolimat asa, pret de vreo  doua- trei puncte spre ora 10. Gandul frumos ''te rog du-te la locul tau'' nu a fost suficient asa ca a trebuit sa-l fortez sa se cuminteasca din suruburile de reglaj. La aceasta oglinda, marja de reglaj este foarte mica deoarece am ales barilletul tip Seronik pentru ea. Foarte compact, stabil dar neprietenos. Deci trebuie sa lucrezi cu atentie si rabdare.
Acum imi dau seama ca nu am poze de detaliu cu celula acestei oglinzi. In poza atasata din 2017 o vedem impreuna cu cea din ''Ratusca cea urata'' de 125mm. Poti sa-ti dai seama doar cat de compacta este celula oglinzii de 200mm. Se mai vede ca eu nu am difractie de la gheare ... pentru ca acelea nu exista.

Mircea