-----------------------------------
Gaman Gabriel
07 Mar 2026 22:48


-----------------------------------
Salutare tuturor!

Am iesit in seara asta sub cerul liber, voiam in special sa vad Marea Pata Rosie de pe Jupiter dar dupa aia am ramas sa mai vad cate una, cate alta. Constelatiile de iarna inca se vad frumos. 
In urma cu vreo doua zile am mai umblat un pic pe la montura telescopului, sa o fac sa se miste si sa se roteasca mai bine. Din pacate nu am reusit mare lucru, mai trebuie umblat dar ii dau eu de cap.
Ieri am luat din nou laserul de colimare si am incercat sa fac o colimare cat de precisa se poate si mi-a iesit excelent, inca nu-mi vine sa cred ce usor a devenit.

Deci, sa incepem.... E ora 19:40.

Jupiter - Il ador pur si simplu. Chiar daca Saturn a fost mereu pe primul loc pentru mine, Jupiter e un pic mai interesant pentru ca atmosfera lui e mult mai dinamica, se vede mai mare, mai e si Marea Pata Rosie, si tranzitul umbrelor satelitilor. Ca sa nu mai repet de atat de multe ori Marea Pata Rosie, o sa o numesc direct GRS. Deci, GRS in seara aceasta era fix acolo unde ma asteptam si mi-a aratat Stellarium. Superb. Nu ma mai satur sa o privesc, e fascinant. Mi se pare incredibil ca Jupiter se afla la distanta la care se afla si il putem vedea atat de aproape de pe Pamant, inca nu pricep cum e posibil sa poti mari imaginea prin telescop chiar daca ma ocup de astronomie de ceva timp. Extraordinar Jupiter, ma voi mai intoarce la el zilele astea, trebuie observat bine bine. Am folosit 436x, seeing-ul era cand foarte bun, cand bun, cand rau, dar am avut parte de imagini foarte frumoase.

Marea Nebuloasa din Orion (Messier 42) - Nu am vazut-o de prea multe ori iarna asta, in general evit sa ies iarna cu telescopul pentru ca ori e foarte frig, ori se depune imediat condens de la respiratie pe ocular sau conditiile sunt pur si simplu aiurea. In fine, foarte frumoasa nebuloasa, ca de obicei. Cea mai multa nebulozitate am vazut la 200x, parca ma uitam la un norisor palid si ciudat. Am mai incercat sa ma duc spre nebuloasa Horsehead... m-am uitat prin zona aia dar nimic nimic, nici nu ma asteptam sa vad ceva oricum dar a meritat incercat.

Sirius - O stea fascinanta si foarte luminoasa, dupa cum stim cu totii. Mi-a placut mult cum se vedea spider-ul de la oglinda secundara la ea (daca asa se cheama, daca nu, ma scuzati). O stea, atat de departata, sa fie atat de luminoasa... Imi da creierul eroare.

Betelgeuse - O stea supergigantă cu o culoare foarte placuta, calda. Nu stiu daca o sa prind in viata mea momentul cand o sa devina supernova... Daca nu s-o fi intamplat deja dar lumina de la acel moment sa fie pe drum? Nimeni nu stie. La Betelgeuse am verificat si colimarea (la 200x), niste cercuri foarte frumoase, e fix ce voiam sa vad!

Messier 37  - Constelatia Auriga era intr-un loc ideal, deasupra mea. Practic ma invita sa o vizitez. Am inceput cu Messier 37 si l-am privit ceva timp, un roi deschis foarte imprastiat dar cu stelute oarecum similare in luminozitate. Nu ma mai saturam sa il privesc, efectiv, e ceva la el care iti ia privirea, un oras de stele. Am folosit si 50x si 85x, cel mai mult mi-a placut cum se vedea la 85x.

Messier 36 - Am oprit si aici, era in drumul meu. Alt roi fascinant.

Messier 38 - O oprire si aici. 

Messier 51 - Am sarit brusc constelatiile, eram pe final de observatii. Cu trecerea anilor, cerul s-a degradat foarte mult aici, vorbind de poluare luminoasa. Imi amintesc noptile din urma cu 10 ani in care vedeam M51 fara probleme prin ocular Plossl, acum abia se vede la putere mica de marire. Totusi, Carul Mare era aproape de orizontul spre Bacau care e foarte luminat, la zenit nu s-ar fi vazut asa rau. Am simtit totusi nevoia sa privesc cele doua galaxii in coliziune, chiar daca se vedea foarte palid.

Mi-a placut mult sesiunea asta de observatii, am stat cam vreo ora dar am ajuns in casa cu zambetul pe buze. Sunt foarte multumit de colimare si repet, imi cer scuze daca v-am innebunit cu asta, e o mandrie si noutate pentru mine sa pot spune in sfarsit ca am un telescop bine colimat. Stelele se vad punctiforme acum, fara alungiri sau alte prostii, e o placere sa faci observatii astronomice.

Inainte sa incep sesiunea de observatii cu ochiul meu, la ocular, am reusit sa filmez Jupiter la 436x si sa fac un stack rapid din cateva filmari. Va las aici imaginea rezultata, sper sa va placa.

Cer senin tuturor, o primavara deosebita si multa sanatate!

----------------------------------
Detalii pentru poza : 

7 martie 2026, ora 19:52
Loca&#539;ie : Poduri, Bacău 
Telescop : SkyWatcher Dobson 200/1200 
Ocular : Meade 5.5mm Series 5000 UWA + Barlow Celestron 2x
Cameră : iPhone 6S + adaptor pentru ocular
Stack din 7 filmări scurte, trecute prin PIPP, Autostakkert si Photoshop