-----------------------------------
zoth
08 Mar 2026 11:55


-----------------------------------
In asteptarea lui Mercur am reusit ieri sa confirm culoare in benzile ecuatoriale ale lui Jupiter. L-am gasit ceva mai devreme ca data trecuta. La 4.02 pm era fix pe est la o altitudine de aprox 34 grade in timp ce Soarele era pe vsv la altitudine de 21 grade. In rft-ul de 4 toli la 100x discul planetei aparea alburiu cu usoare intunecari spre poli iar cele doua benzi ecuatoriale colorate intr-un maroniu destul de intens.  Pentru ca era senin si nu ma alerga nimeni am mai facut ceva experimente cu capacul de diafragmare axiala a obiectivului. La noua apertura de 50mm Jupiter ramanea vizibil dar semnificativ mai palid iar la inceput benzile ecuatoriale mi-au parut ca se golesc de seva culorii si primesc nuanta fundalului cerului. Stand in continuare la ocular am constatat ca informatia de culoare revine dar mult mai timid decat la apertura intreaga a rft-ului. Am trecut apoi pe luneta Tuci de 45mm si cu insistenta benzile ecuatoriale pareau a fi desenate intr-un maroniu palid abia vizibil. Si planeta pe ansamblu aparea mai palida pe fundalul cerului la o magnificatie de 99x.