-----------------------------------
zoth
11 Mar 2026 11:50


-----------------------------------
Zilele astea a inceput in sfarsit sa se deschida cerul de seara si de primavara si la noi astia din sud. Am profitat de ocazie si am iesit la vanatoare de asteroizi. Dupa ce am consultat harta am vazut primul musteriu in zona stelei SAO 137366 nimeni alta decat Alfa Sex cu magnitudinea de 4.5 Am montat rft-ul de 4 toli echipat cu ocularul cautator si pentru pozitionare m-am ajutat de noul meu partener binoclul Nikon 10x35EC care s-a dovedit repede foarte util. La est de Alfa Sex si usor spre nord s-a vazut cu oarece dificultate asteroidul (7)Iris cu magnitudinea 9.1 Am schimbat ocularul cautator cu cel de 55x si nu a mai fost nevoie de nimic altceva, geometria din imaginea de mai jos s-a vazut clar si stabil fara nici o problema. Nici nu mai am nevoie de confirmare.
Cu aproape doua ore mai tarziu in campul vizual a mai intrat un musteriu. Am folosit de aceasta data drept referinta steaua SAO 138721 Eta Vir cu magnitudinea de 4.0 Pentru pozitionarea rft-ului m-am folosit tot de piticania de Nikon. La vest de Eta Vir trebuia sa gasesc asteroidul (20)Massalia m 9.4 care insa nu si-a desconspirat pozitia in ocularul cautator. Zona in care se gasea fiind populata cu destul de multe stelute de magnitudine mare am avut pe cine sa ma centrez si sa trec pe 55x. Foarte greu dar l-am vazut si pe acest asteroid la care insa imi va fi utila o confirmare. Sigur voi mai incerca sa-l vad in serile urmatoare. Desen cu el nu mai pun pana nu obtin confirmarea.