-----------------------------------
Super Mario
12 Mar 2026 16:59


-----------------------------------
Noptile trecute fiind tot senin m-am uitat seara de seara la Jupiter, ba cu un telescop, ba cu altul. Marea Pata Rosie se vedea excelent cu SW 90/910 mm si Svbony 102 ED. Avand si un acromat 70/700 mm f10,  pe care il folosesc destul de rar, am zis sa incerc sa vad tornada gigantica a lui Jupiter si cu el. Spre surpinderea mea am reusit sa vad Marea Pata Rosie chiar binisor, la magnificatii 116x si pana la 175x. 
Mai mult decat atat se vedeau si mici denivelari pe cele doua centuri ecuatoriale ale lui Jupiter. 
Multi spun ca acromatele astea mici si ieftine de 70/700 mm sunt doar niste jucarii dar eu cel putin nu sunt de accord cu asta. Desigur sunt alte modele mult mai performante pentru doar putini bani in plus dar totusi nu pot sa nu raman uimit de faptul ca un mini-telescop ieftin ce costa 100 euro sau chiar mai putin e capabil sa arate Marea Pata Rosie si chiar detalii pe cele doua centuri ecuatoriale ale lui Jupiter. Si Marte se vedea anul trecut foarte frumos cu el, calota polara si zone mai intunecate se vedeau cu usurinta. Eu pe asta al meu am dat acum 1 an jumate doar 360 lei, nou nout din magazin, cu tot cu trepied si accesorii, de care ce-i drept m-am scapat rapid pt ca aveam altele mai bune. L-am cumparat atunci din pura curiozitate, la pretul ala n-a facut nici o paguba. 

Cer senin!