-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Mar 2026 14:29


-----------------------------------
Am dus-o bine aseara, Vineri 13 Martie a.c., am fost impreuna cu Armand la observatii. 
Locatia a fost Punctul Tarnova. Cerul a avut SQM 20,8, o pacla si-a facut simtita prezenta. 
Am folosit dobsonianul meu de 250mm si cel de 203mm al lui Armand.

Am observat obiecte Messier si NGC. Am descoperit un asterism in Auriga pe care-l botez cu numele de

 ''My Precious''.

https://www.youtube.com/watch?v=jDWA89TtGoI&list=RDjDWA89TtGoI&start_radio=1

Aseara am remarcat asterismul pentru prima data, mai trebuie sa verific. Dar cred ca este ''centrat'' pe steaua HIP 24447. Are forma generala de elipsa iar in partea sa estica include un alt mic asterism in forma de ''Y''.

Dar seara a fost importanta pentru mine deoarece am ajuns la 300 obiecte observate in proiectul Lista Heschel 400. Aveam 293 obiecte la sosire si am vazut sapte obiecte noi. 
La NGC 5273 am fost ajutat de Skysafari al lui Armand, la gasirea obiectului. 
Celelalte, au fost gasite in baza ghidului H400 al lui Fanel Mierosu, cunoscut in lumea larga drept Steve O'Meara.

Aceasta tura de observatii mai este importanta pentru mine si pentru faptul ca am reusit sa observ galaxia NGC 3912, aflata foarte aproape, la Sud, de NGC 3900. NGC 3912 este, dupa Fane Mierosu, cel mai dificil obiect din Lista H400.

Voi mai adauga in panoplia mea si un nou ''obiect virtual'', colectionez si asa ceva. Este vorba de ''Punctul echinoxului de toamna''. Acesta se afla la un grad ( un camp vizual) spre Nord de galaxia NGC 4030, ultimul obiect pe care l-am observat aseara. 

Apoi am impachetat, frigul devenise intens.
Vom prezenta un raport mai detaliat.

Cer senin, Mircea