-----------------------------------
Erwin
17 Mar 2026 08:39


-----------------------------------
Am participat vineri seara in calitate de "necombatant" la Maratonul Messier, in spatele frontului de la Luica, cu scopul clar doar de a testa luneta AR Meade 102 de la Dragos Badea pe noua montura piston nr. 5 pe care am prezentat-o la ATM. Din acest motiv nu raportez observatiile la rubrica corespunzatoare. Am avut si newtonianul Hinds cu care am observat totusi o buna parte din obiectele DSO din Messier si NGC.

Am ajuns tarziu pe camp cand deja se intunecase, am inceput observatiile dupa ora 20 cu M42 si Jupiter. La M42 am incercat sa vad componentele E si F insa nu le-am putut vedea desi seeing-ul nu a fost rau. La Jupiter am vazut 3 sateliti si 3 benzi intunecate. Totusi seeing-ul nu a fost destul de bun pentru detalii mai fine desi am repetat observatiile de mai multe ori in cursul serii. 

Am observat in Carul Mare M81, M82, M108, M51 si in Cainii de Vanatoare M94. M31 nu am reusit, era deja prea jos si prea tarziu, pierduta in cupola de lumina a Bucurestiului. M45 si Roiul Dublu din Perseu au fost de test pentru luneta. Ocularele militare furnizate au camp mic, dar curat. Marirea era mica dar Pleiadele nu incap in camp. Juliano si altii au aruncat o privire. Ma bazez pe experienta lui care a afirmat ca luneta este buna. Eu cu bino nu ma mai impac, asta este...

Apoi am observat 2 roiuri din Auriga: M35, M37. Am cautat si gasit galaxiile din Leo M65 si M66. NGC3628 nu a fost vizibil in newtonianul Hinds cu ocularul Panoptic de 24mm dar l-am vazut bine cu dobsonianul "Catalin Fus" de 330mm din dotarea lui Vicu. De asemenea am vazut cu acest telescop foarte bun si M101 care in al meu nu se zarea, evident apertura ajuta mult. Motivul clar: cerul cu umezeala deja instalata si praful "savarian". Am mai vazut M95 si M96 prin telescopul lui Gelu de 250mm. Apoi am incercat cu Hinds dar rezultatul a fost negativ. Apoi cu Hinds am incercat sa vad ceva din lantul Markarian si am detectat doar 3 obiecte, identificate mai tarziu cu alt telescop de 250 al unui alt coleg caruia nu i-am retinut numele. Aceste 3 obiecte sunt Messier 84, 86 si 87. Apoi instrumentele s-au umplut de umezeala si am inceput sa strang. Am plecat acasa inainte de ora 12. Nu stiu cand s-a facut poza de grup, nu am fost pe faza. A fost un du-te vino aproape permanent, unii colegi au venit sau plecat in timpul sesiunii. Luminile de pe drum au fost deranjante. Mi-am pierdut acomodarea des uitandu-ma in aplicatie desi aveam cu mine si atlasul Messier pe hartie, nu l-am folosit, nu am avut rabdare sa iau obiectele la rand, ca de obicei. :oops: Raportez totusi 16 obiecte Messier, mai multe ca la alte sesiuni de observatii. 

Montura piston face fata cu brio (si cu 2 magneti mari de difuzor lipiti de contragreutati) lunetei Meade care este destul de grea. Cu franele usor slabite se poate pozitiona lejer si fara vibratii spre obiectele de interes Nu am reusit sa pun alte oculare cu marire mai mare din cauza ca binocularul nu are nativ iesire de 1.25 si nu am stiut sa scot ocularele din adaptoare. Nu am insistat, trebuie sa vad pe timp de zi. Tubul lunetei este prea scurt si focuserul lucreaza mult iesit in afara, dar este calitativ, asa ca nu flexeaza. Insa lucrul acesta impiedica folosirea unei diagonale simple cu ocular unic. Trebuie un prelungitor pe care nu l-am avut la mine. Voi mai incerca cu alta ocazie sa fac aceasta miscare.