-----------------------------------
Cristian Kata
18 Mar 2026 12:48


-----------------------------------
Aseara am comparat cateva binocluri pe stele, in urma rezultatelor sunt tot mai convins ca binoclurile roof nu fac fata cerintelor astro nici la sume foarte mari. Cu riscul de a ma repeta la unele aspecte, va supun ca nici unul din binoclurile mele roof nu se ridica nici macar la nivelul unui Zeiss Jenoptem 10x50 (varianta din anii 1970 aproximativ, nu multi coated). E clar ca cel mai bun roof al meu este Conquest 10x42 si tot atat de clar este ca Jenoptem il depaseste indiscutabil la modul in care focalizeaza/strange stelele, iar despre celelalte roof-uri nici nu are sens sa mai pomenesc. Daca am plasa pe un segment la pozitia 1 pe Conquest iar pe Fujinon la pozitia 10, atunci Jenoptem ar fi cel putin la 6-7, adica mult mai aproape de Fujinon la ce ofera in mod astro. Roof cere foarte multi bani, ofera mult terestru dar prea putin pe astro. Oare care ar fi suma nesimtita pe care trebuie sa o dai pe un roof ca sa egaleze un binoclu vechi de 60 de ani? Eu am Jenoptem varianta cu tratament mov/indigo, am comparat mai demult cu unul multicoated, cu AR visiniu, imi aduc aminte doua aspecte doar, cel multi coated era semnificativ mai luminos dar era mai slab la definitie, nu puteam sa vad detalii foarte fine pe care le vedeam cu al meu, am testat numai terestru de aceea nu stiu cum se prezinta la stele modelul de Jenoptem multi coated, poate e mai bun dar poate fi si mai slab... Cred ca este un binoclu care merita achizitionat de pasionati, acest CZ Jenoptem 10x50. Comparativ cu alt porro, Lacerta Exolorer 10x50, Lacerta nu aduna stelele atat de bine ca Jenoptem. Pacat ca roof-urile au invadat piata, terestru sunt exceptionale dar astro nu, pe de alta parte daca am vedea procentul folosit in astro a roof-urilor, am vedea ca e foarte foarte mic, practic nu sunt destinate pt asa ceva chiar daca marketingul ne spune altceva si chiar daca sunt cateva exceptii care raman exceptii pana la urma. Eu as vrea sa vad cat costa cel mai ieftin roof care iti ofera stele atat de bine focalizate ca un Jenoptem 10x50.