-----------------------------------
Cristian Kata
20 Mar 2026 14:56


-----------------------------------
CLARIFICARI FINALE:
Am ajuns la raspunsurile finale, recent am avut un IOR 7x40 din anul 2000, adica ceva foarte cautat etc, acest model are putin galben, practic nu are nici o asemanare cu cel pe care il stiu toti pasionatii de IOR 7x40. Asa ca l-am facut bucati bucatele si prin comparatie cu cel/cele vechi am stabilit foarte usor de unde provine galbenul: in primul si in primul rand se datoreaza prismelor, cel vechi modifica enorm albul in galben, foarte mult, cel din 2000 este perfect neutru; obiectivele sunt urmatoarele, cele vechi modifica in galben dar nu foarte mult totusi vizibil; tripletul din oculare;
Modelul din 2000 pastreaza exact acelasi ocular cu triplet galben, nuanta galbena este echivalenta cu cea de la un BPT5 8x30 (cele mai vechi sunt mai galbene, de ex BPT4 8x40, dar BPT5 nu e atat de galben, doar putin). Deci la cel din 2000 avem prisme perfect neutre, obiective aproape neutre si ocularul cu galben. Vizual se observa o diferenta enorma intre el ca si culoare, esti tentat sa zici ca cel din 2000 este fara nici un pic de galben daca il compari cu un 7x40 "clasic". Acum sa vedem avantajele daca sunt la cel din 2000 pt ca este totusi un binoclu ravnit, a fost produs exclusiv pentru export (am raspunsul direct de la IOR, in scris). 

Culoarea- cel din 2000 este mult mai alb decat cel vechi si da impresia de lumina mult mai multa;
Contrast- cel din 2000 nu are contrast, lipsa grava de contrast;
Stralucire- cel din 2000 nu are stralucire, are o imagine mata;
Rezolutie- indentica la ambele;
Reflexii- multe si deranjente in ocular la cel din 2000;

Iata deci ca avem o imagine seaca in cel din 2000, fara contrast si stralucire, culori desaturate.
Am testat foarte amanuntit luminozitatea reala, nu am vazut nici un detaliu terestru in lumina slaba, mai bine cu cel din 2000, nici seara/noaptea terestru nu am vazut nimic in plus absolut deloc, testat pe stele la limita, absolut tot  ce am intuit ca se vede cu cel din 2000 (adica stele care abia abia se vedeau) le-am vazut si cu cel vechi cu galben, deci nu are lumina mai multa decat cel vechi absolut de loc, nici gram. 

Deci d.p.m.d.v e mai frumos un IOR 7x40 galben, totusi trebuie sa mentionez ca in timp mi-am pastrat doar modele foarte bune de IOR 7x40 din tot ce mi-a trecut prin mana, pt ca nu sunt toate la fel, nu toate au stralucire. 

Deci rolul galbenului la IOR este sa mascheze o calitate proasta a sticlei, nimic altceva, ai scos galbenul...ai obtinut o secatura.
Acelasi experiment l-a facut colegul nostru Cornel pe un binoclu rusesc, a combinat (tot cu elemente originale) oculare/obiective etc de la acelasi model pana a obtinut un binoclu fara galben dar cu o imagine care mie mi se pare jalnica rau de tot (m-am uitat personal prin acel binoclu).

Cred ca sunt informatii pe care multi dintre voi au vrut sa le afle, asa ca le impartasesc cu voi. :)