-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Mar 2026 20:41


-----------------------------------
Cristian Kata

Multumesc pentru detaliile foarte interesante. Am puternice banuieli ca cei care au proiectat IOR 7x40mm nici nu s-au gandit vreo clipa ca binoclul lor va fi indreptat spre astri. Destinatia binoclurilor romanesti a fost strict militara si sa ajute la prinderea celor ce fugeau peste Dunare in Iugoslavia.
Parca asa imi amintesc ca in natura verde, imaginea galbena ajuta la contrast mai bun. Mai exact tot ce nu-i vegetatie, iese in evidenta. Asta ar explica de ce binoclurile militare aveau in dotarea standard filtru galben.

Despe controversatul binoclu: sa adaugam la variabile si faptul ca la productia de componente optice pentru binoclul IOR 7x40mm a participat si Intreprinderea Optica Timisoara. 

Stiu acest lucru de la Gavril Beches. Eu aveam deja un ocular de IOR 7x40mm cu lentilele primite de la Emil Kolosy ( prin 1992 sa fi fost?). 
Montura am executat-o la un strungar. Apoi am primit un alt set, tot numai lentile, de la Gavril Beches. El obtinuse mai multe seturi de lentile de la cineva care lucra la IOT. Nu am avut inspiratia sa intreb daca doar faceau montaj cu piese de la IOR sau ei produceau lentilele.

Gavril a trecut la cele vesnice in 1998,Domnul sa-l odihneasca. Deci episodul a fost candva prin 1997, cel mai probabil. Am avut timp sa fac montura pentru noul meu ocular  IOR si pentru cel al lui Gavril.

Intre cele doua oculare nu vad deosebiri, imaginile sunt similare. Suficient de bune ca sa-l folosesc pe unul dintre ele chiar si in 2025 la observarea SN 2025rbs. Nu la evaluari fotometrice ci la gasirea galaxiei NGC 7331. Corpul ocularelor este neted, nu are pragul din dreptul planului focal. Cand trebuie sa folosesc mariri mari cu Radian 3mm, de pilda, il focalizez pe acesta pe un obiect luminos. Si blochez focuserul. Apoi focalizez ocularul IOR care este neted, deci se acomodeaza in focuserul blocat. Apoi cu IOR -ul achizitionez obiectul ( NGC 7331 de pilda) si schimb cu Radian 3mm pentru 400x, gata focalizat pentru aceasta marire de scandal.
Dobsonianul Grond este F/4.8 dar partea centrala a imaginii este decenta. De la F/6 incolo, IOR 20mm se comporta tot mai bine. Nuanta galbena este observabila, daca vrei, dar nu deranjanta.

Ce nu pricep eu este de ce circula legenda ca acest ocular ar fi de tip Erfle ...

Mircea