-----------------------------------
tudor
22 Mar 2026 20:59


-----------------------------------
Da, maksutov-ul  de 100mm îl folosesc la fotografiat Luna &#537;i fotografierea animalelor la mare distanta.
Iar Luneta ED am folosit-o la fotografierea eclipselor si la observatii solare, lunare &#537;i planetare. Acum ca am dat binoscopul de 70mm, luneta mea ED de 72mm va fi telescopul cel mai usor si versatil pt concedii, &#537;i astfel de acum in colo va avea parte de mai multa aten&#539;ie din partea mea. Deci cu luneta ma uit în principal la obiecte luminoase (Soare, Lună, planete), iar cu marele Albatros de 100mm la DSO (colecteaza lumina cat o luneta de 130mm). Binoclurile mici, de mână, le voi folosi în combina&#539;ie cu luneta ED, sau atunci când vreau sa nu mai car nici un instrument mare pe coclauri la ceruri negre (Munte, Delta, etc). Aici binoclul Zeiss Victory SF 10x42 este instrumentul cu care am văzut cele mai multe obiecte de cer profund (cam 80% din lista messier, comete, asteroizi etc) pentru simplul fapt ca l-am avut cu mine în concedii la ceruri superbe. Bineinteles ca roiurile stelare sunt superbe prin acest binoclu acestea fiind specialitatea lui. Stelele sunt varf de ac &#537;i au acea sclipire ca la un refractor APO. Practic Luna &#537;i planetele sunt ca ni&#537;te filigrane perfect conturate ca de cristal.
Nu am febra aperturii mari poate si pentru ca am ocazia foarte des sa ma uit prin lunete si newtoniene mari. Luneta lui Iulian de ED 150mm diametrul si telescopul enorm (Gargy) de 500mm diametrul al lui Andrei de la Astromania. Chiar dacă nu sunt ale mele, sunt un răsfă&#539;at al soartei ca ma pot uita prin ele foarte des. Deci acest lucru m-a vindecat definitiv de febra aperturii. :lol: fiind mul&#539;umit cu ce am deja ca apertura. Ba chiar am scăzut apertura. &#536;tiu, sunt un astronom amator atipic. &#536;i nu zic asta ca vulpea la struguri, pentru ca am acces la struguri mari si buni.