-----------------------------------
iulian90
27 Mar 2026 22:36


-----------------------------------
Salutare tuturor.

Nu prea am mai fost activ in ultima vreme pe forum, insa am mai facut observatii si poze la planete, mai ales la Jupiter, caci Saturn a disparut in lumina Soarelui.

Mai jos prezint imagini cu planeta Jupiter ,realizate pe 6,7,23,24 Martie si aseara, pe 26 Martie, cu telesccopul Gigant de 245mm si camera ASI178MM. 
Pe data de 24 si aseara am prins GRS, insa aseara pe langa aceasta am prins si doua puncte negre pe discul lui Jupiter, unul, mai aproape de ecuatorul planetei fiind umbra lasata de satelitul Io , care se vedea in afara discului jovian, in dreapta planetei, iar celalalt punct negru mai sudic era chiar satelitul Ganymede in tranzit peste discul planetei. 
Acest satelit are un albedo scazut , suprafata sa fiind inchisa la culoare, de aceea apare aproape negru cand tranziteaza discul planetei Jupiter. 
Umbra lui Ganymede urma sa tranziteze discullui Jupiter incepand dupa miezul noptii , cand planeta Jupier s-ar fi aflat cam jos pe cer iar transparenta cerului incepuse sa se degradeze ,asa ca nu am reusit sa capturez si aceasta umbra a lui Ganymede tranzitand discul jovian. Insa sunt foarte multumit de ce am observat si fotografiat aseara. :)