-----------------------------------
Marius Laza
29 Mar 2026 19:53


-----------------------------------
Multumesc pentru apreceri. Este intradevar o locatie cu putina poluare luminoasa (Bortle 3-4 ). In noptile senine se vede bine Calea Lactee. In schimb turbulenta atmosferica (seing-ul) nu cred ca este prea buna. Locatia este in vatra unui sat amplasat intre doua dealuri si, presupun ca, in special iarna, caldura emanata de case si de cosurile de fum contribuie la cresterea turbulentei. In ianuarie si februarie am facut cateva capturi la Jupiter si Luna ( printre nori, ca asa de putine nopti senine au fost, de le-ai fi putut numara pe degetele de la mina ciungului  :D). Am sa postez cateva dintre ele la rubrica &#8222;Astrofoto &#8211; Incepatori&#8221;. Poate ca la RC 203/F8 am fortat un pic cu un barlow 2.5x (poate ca un barlow 2x ar fi mai potrivit pentru seingul local de care am pomenit)
Sper ca la opozitiile viitoare ( Saturn si Jupiter) sa pot captura si cu telescopul Dob 16&#8221; .
In ce priveste observatorul, da, este deosebit de practic. Cum spuneam, in 10-15&#8217; de la intrarea in observator am imagine pe laptop. Alinierea polara o fac periodic, pentru ca montura este montata pe un stalp de beton in fundatie separata de cele ale observatorului.
L-am proiectat si construit singur (cu exceptia fundatiilor si a trei grinzi, la ridicarea carora m-a ajutat un vecin. Placile OSB care formeaza peretii ( 22 mm si aproape 50 kg ) le-am ridicat singur, folosind un sistem de scripeti prin care am redus la circa 12 kg forta de tragere. Atasat prezint cateva poze cu etapele constructiei.
In ce privaste costurile, aproximez ca, pana in 5000 euro observatorul si pana in 15000 euro echipamentele astronomice ( telescoape, camere, monturi si multe alte accesorii)