-----------------------------------
Cornel
31 Mar 2026 20:38


-----------------------------------
Azi iar mi-au ajuns pe mana inca doua 12x42. Pana acum cred ca am avut vreo 6 de toate. Doar modelul cu  oculare mari, &#1041;12 &#1041;&#1051;&#1062; si &#1041;&#1051;&#1041;1. Cele care au galben pronuntat sunt din cauza unei lentile din ocular din sticla galbena combinat cu antireflexul albastru din lentila obiectiv. Asta am observat la &#1041;12 care era cel mai galben, fiind si militar. Lentila din sticla galbena din ocular se mai gaseste pe ici pe colo si la cate unul civil si nu neaparat in ambele oculare. Or fi pus si ei ce au avut disponibil. 
Ca si nuante de antireflex la obiectiv am intalnit: galben/portocaliu(face imaginea rece dar si laptoasa/albicioasa), galben/portocaliu/roz, roz/mov, mov, mov/albastru, albastru(face imaginea cea mai galbena). Asta e ordinea in care imaginea trece de la rece catre cald. As zice ca cea mai potrivita nuanta ar fi cea data de combinatia mov/albastru. 
Totodata, am intalnit si prisme din sticla mai verzuie. Iar cred ca au pus ce au avut disponibil. La prisme mai apar si bule de aer in sticla folosita
La ocular iarasi cum ne este norocul. Cine gaseste cu lentila galbena si-i place, e bine. Daca nu-i place zice ca e prea galben binoclul. 
La cele putin mai vechi, inceputul anilor "70, am observat in tubul ocular o piesa cu trei crestaturi gen stop field dar nu am observat sa micsoreze campul sau sa delimiteze trecerea de la lumina la negru in alt mod, fata de exemplarele fara aceasta piesa. 
In rest cum ne-o fi norocul.