-----------------------------------
Dbird
06 Apr 2026 16:11


-----------------------------------
Am mai explicat acest termen , inventat de mine intr-adevar. Daca intr-o zi luminoasa vrei sa stai mult timp urmarind prin binoclu unul sau mai multe evenimente, lumina extrem de puternica (care noua de fapt ne place mult) ne va imbatrani cu un mic procent retina. Cu predilectie cei care au ochii de culoare deschisa (albastru, verde, combinat sau aurii). Acest mic procent , in timp, dupa utilizari multiple, devine mare si periculos (mai ales in cazurile de mai sus) deoarece acest procent  se adauga violent peste imbatranirea "normala" generata de simpla neutilizare a ochelarilor de soare , de-a lungul vietii, in cazul zilelor luminoase discutate. 
Eu, fiind sa zicem mai direct vizat de acest aspect (ochi albastrii) iubitor de binocluri si in terestru, la aceste "binocluri periculoase" folosesc si recomand, filtre palide de preferinta galbene aplicate peste oculare nu pe obiective.
Aici intram putin in medicina, cred ca un coleg medic poate explica mai bine.....altfel sunt sanse sa aflati singuri pe la 65 de ani (ma rog in curand 66&#128514;&#128514;&#128517;&#128517;&#128517;&#129315;)