-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Mai 2008 20:41


-----------------------------------
Florin si echipa de astronomi  din TG. Mures

Succes in proiectul vostru ambitios.
Metoda slefuirii cu scule subdiametrale si compozite este folosita pe larg ''urbis et(mai ales ) orbis''.
Eu deja am citat situl vostru ca fiind cel mai bun sit roman al unui club local de astronomie.
Totusi nu tre sa va coxati,Tavi are dreptate,mare,mare atentie la materiale,cele disponibile la noi difera radical de cele occidentale/mai ales americane.
Imi amintesc faptul ca prin 1982 Zaidel imi recomanda slefuirea pe scula metalica preformata prin strunjire,el recomanda fonta.Iar Gavril Beches a inceput sa slefuiasca pe scula metalica strunjita prin anii '80.Chiar mai mult ,imi amintesc ff bine cat de incantat era Gavril de faptul ca putea sa modifice raza de curbura a sculei de otel.Aceasta era spijinita pe contur si avea pe axa o gaura filetata in care era montat un surub prin intermediul caruia ,cu o piulita se aplica o forta axiala care deforma/modifica intre anumite limite raza de curbura a sculei.Un mare bonus pentru faza de figurizare mai ales!
Cred ca materialul faiantei/gresiei noastre difera de cel occidental (marmorat  omogen?) iar substratul/scula tre sa fie nu din gips obisnuit ci din ciment stomatologic, asa numitul ''dental stone''.
Vorbind de materiale,in final am gasit RTV-ul recomandat pe ATM pentru lipirea oglinzilor de telescop (la un importator italian,nu stiu de ce ma mai  mir)....dar m-ar costa vreo 350 Euro bidonul.Mircea