-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Apr 2026 18:28


-----------------------------------
Cristos a Inviat !
Aseara, Duminica 12 Aprilie a.c., prima zi de Pasti, am efectuat observatii cu echipamentul de stele variabile: binoclul Aculon 10x50mm si newtonianul D= 148mm F/5.

- Am evaluat stelele variabile R Leo si R CrB. 
R CrB era lejer observabila la magnitudinea 6, cu binoclul 10x. 
In schimb, R Leo a fost greu observabila chiar si cu newtonianul de 148mm deoarece era la 10,3mv.
Nu mai are mult si ajunge la minimul care trebuie sa fie in jurul valorii de 11 mv.

- Cu binoclul Aculon 10x50mm am mai observat roiurile sferice M3, M13 si M92. Apoi am rezolvat si separat stelele duble Niu Dra, 16-17 Dra si Psi Dra.

Insa primavara, ''pohta ce-o pohtesc'' este mereu aceea de a vedea galaxii.

- NGC 2903 in Leo a fost vizibila cu vederea directa doar la 107x/ ocular zoom Svbony # 135 la f= 7mm.

- M105 si NGC 3384 au fost mai bine vizibile, spre Vest de un asterism liniar de trei stele orientate N-S.
La 107X, la  NGC 3384 se zarea forma ovala, alungita. Am facut o schita. Atasez o poza din Wikipedia in care la stanga sus se vede NGC 3384 iar la dreapta, M105, mai mare si mai luminoasa.

- M65 si M66 s-au vazut la fel de greu ca NGC 2903 si numai in campuri diferite.

Alte observatii:

- Pe parcursul serii, am rezolvat si separat cu reflectorul, stelele Regulus / STFB 6 AB si Gamma Leo / STF 1424 unde am vazut componentele A, B, C, si D.
La observarea lui R Leo cu reflectorul, am constatat o magnitudine limita in jurul 11mv, la 107x. Aceasta s-a reconfirmat la observarea lui STF 1424 unde companionul E, de magnitudinea 13, nu a fost vizibil.

- In incheiere, am reobservat la 107x patru roiuri stelare sferice: M53, M3, M13 si M92. Nici unul dintre roiuri nu a prezentat stele rezolvate.

Cer senin, Mircea