-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Apr 2026 19:23


-----------------------------------
Duminica 12 Aprilie a.c., prima zi de Pasti: am observat R Leo cu newtonianul D=148mm F/5. Am folosit marirea de 107x, obtinuta cu ocularul zoom Svbony #135 la f= 7mm.
Am estimat R Leo la magnitudinea 10,3 folosind harta din atasament.

Gasiti aceasta harta si la pag. 53 din ''Atlasul sinoptic de stele variabile''. Este o harta conceputa cu VSP de la AAVSO, pentru newtoniene ( Vestul la stanga si Nordul jos).
Va incurajez sa observati in perioada urmatoare variabila R Leo deoarece se apropie de minim. 

Veti gasi alte harti legate de R Leo in Atlasul sinoptic, de la pagina 49 la pag.53, pentru gasirea si observarea acestei variabile, in oricare din fazele ei.

https://www.astromix.ro/product/atlas-sinoptic-de-stele-variabile/

Atasez si curba de lumina AAVSO pentru R Leo, bazata pe observatii vizuale. Cruciulitele maro sunt observatiile mele. In urma cu cativa ani eram ''tamaie'' si ''bata de ruje'' la estimarile de magnitudini stelare. Asa cum sunteti cam toti. Si cum sunt eu in continuare, daca nu am atlasul la indemana.
Dupa cum se observa din curba de lumina, estimarile mele se incadreaza insa binisor intre celelalte. Aceasta se datoreaza hartilor din atlas care imi sunt de real folos. Incercati si voi, e interesant, e captivant, e gratis !

Am observat si variabila R CrB aseara, am evaluat-o la magnitudinea 6. Hartile pentru aceasta variabila incep la pagina 137.

Daca aveti intrebari, stiti cum sa ma gasiti.


Cer senin, Mircea