-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Mai 2008 22:16


-----------------------------------
Iata un exemplu de imagine astronomica obtinuta fara lentile sau oglinzi.''Camera obscura'' a fost cunoscuta inca din Antichitate.Aici vedem o imagine multipla a Soarelui generata de gaurile din jaluzele uneia din ferestrele casei mele, si proiectata pe perete .Si in acest caz raportul focal este foarte mare ,estimez o cifra pe la F/200.
Am vazut rapoarte de observare a eclipselor de Soare in care erau prezentate imagini ''in secera'' ale Soarelui eclipsat,generate de micile aperturi aleatoare formate de frunzisul bogat al unui copac.
Ceea ce este important de retinut este faptul ca imaginea unui sistem optic este formata prin difractie de pupila /lucarna de intrare a acestuia.Formidabilele noastre lentile si oglinzi doar ajuta la construirea unor sisteme optice maniabile.Eu nu prea ma vad folosind un telescop format dintr-o diafragma de 15cm diametru,si nimic altceva dar cu imaginea formata la,stiu eu, 60 m sau 100m.Si nici pe voi,oricat de fanatici iubitori ai Astronomiei ati fi.Mircea