-----------------------------------
Night
14 Apr 2026 11:55


-----------------------------------
Lumea s-a schimbat. (refren Parazi&#539;ii).

Astronomia s-a democratizat, în ultimii 20 de ani: oricine poate să î&#537;i cumpere un telescop decent, cu care poate face observa&#539;ii, sau un setup de astrofotografie.  Relevan&#539;a observatoarelor astronomice a scăzut, iar pt Urseanu, vorbind de un observator pentru public, a scăzut &#537;i mai mult.

Probabil singurul argument în sus&#539;inerea unor astfel de institu&#539;ii &#539;ine de competen&#539;ele acumulate în jurul lor, mă refer la apelarea la competen&#539;ă (acel know how). Alexescu si ceilal&#539;i aveau un ora&#537; ce se ilumina, aveau încă parte de un cer senin anestian. Acum, cu greu mai vezi o galaxie, din mijlocul ora&#537;ului.

Cât prive&#537;te orele de vizitare, exceptând cele trei luni de vară, când noapte se face dupa orele 22, oricine poate să privească prin telescop &#537;i să primească acest virus al astronomiei, pe care să il converteasca intr-un hobby plăcut.  

Nu sunt adeptul institutionalizarilor insa in anumite domenii este bine sa ai competente la care sa apelezi, in cadrul societatii. Relevanta observatiilor astronomice este nulă totusi daca acele observatiuni nu sunt incadrate intr-un tot unitar (teorie) ce le-ar oferi o substanta de sine.

Menirea observatoarelor populare, nu este aceea de a efectua cercetări (de&#537;i este indicat) ci de a oferii publicului o alternativă de petrecere in mod placut si util timpul liber, cred.  Sa nu mai punem la socoteala trairea interna, noi si cerul.  

Eu unul ma bucur ca exista un loc unde sa pot pune o intrebare, chiar daca e doar pana la ora 22 deschis. La fel de bine, putea sa nu fie. Daca nu ar fi fost Anestin si Urseanu, si generatia anilor 50-60.