-----------------------------------
tudor
25 Apr 2026 11:06


-----------------------------------
Salutare, David!
Eu am iesit putin pe balcon la observat Luna cu Albatrosul cu doua aripi de 100mm f5.5. Printre alte zone selenare mi-au placut muntii Caucaz. Au varfurile inalte si izolate ca niste colti. Datorita unghiului luminii Soarelui aveau niste urme lungi ca niste linii. 

O descoperire practica:
Avand perechea de oculare ortoscopice de dimensiuni "microscopice" campul mic este o problema la 91x. Asa ca dintr-o greseala/intamplare de descentrare a monturii mele video de la boloboc am observat ca debalansarea era in asa fel incat compensa intr-o anumita masura miscarea pe cer a Lunii. Lasandu-o deliberat un pic inclinata intr-o anumita directie, montura glisa incet gravitational cat de cat pe o directie cu viteza miscarii Lunii. Evrika!!!!
Cum s-a descoperit Champagne dintr-o intamplatoare explozie de butoi la o abatie catolica, sau cum in urma unui incendiu din Franta, initial cartofii copti in pamant s-au dovedit buni de mancat, asa si eu dintr-o eroare de echilibrare a monturii am descoperit "Montura Gravitationala".  Asta este numele patentului meu :) 
Incercati-o si voi, normal ca doar pentru vizual! Si sa nu aveti asteptari de acuratete mare, dar e suficienta incat sa ma "plictisesc" intr-un camp minuscul de 42grade la 91x ale ocularelor ortoscopice Fujiyama. Nu am intervint cu miscari de binoclu, decat din cand in cand ca si cum as fi avut un camp de 82 grade :)