-----------------------------------
zoth
03 Mai 2026 13:04


-----------------------------------
SAO 138917 sau Gamma Vir cunoscuta si sub numele Porrima este un sistem complex de 6 stele din care doua componente C si D imi sunt total inaccesibile avand magnitudinile de 15.1 si respectiv 12.05 iar alte doua componente E si F accesibile din pct de vedere al magnitudinii cu 8.94 si 9.53 sunt foarte cracanate fata de cuplul principal A, B si in consecinta nu prea interesante.
Spectacolul interesant e dat de cuplul principal A, B cu mag 3.48 respectiv 3.53 cu aparenta galbuie. Aici ma diferentiez usor de Stelle Doppie pentru ca pe B il vad de un galben virat usor spre oranj. Separatia de 3,5" nu pune probleme nici intrumentelor mici. Aseara le-am vazut splitate cel mai frumos la 100x in rft-ul de 4 toli dar si la 55x ca pe un punct taiat in doua. Imi scot inca o data basca in fata variabilistilor pentru ca aseara componenta B mi s-a parut usor mai luminoasa decat A, probabil din cauza tonului mai cald, n-am idee, oricum sunt varza la estimarea luminozitatilor si asa ceva nu o sa se lipeasca niciodata de mine  :) 
Am povestit despre Porrima pentru ca in perioada asta avem un asteroid (26 Proserpina) in vecinatatea ei, pe care evident am incercat sa-l vad aseara. Nu am reusit insa sa ajung la o magnitudine de 11.3 nici cu vederea periferica. Multumiri primariei de sector pentru noul sistem de iluminat stradal ...