-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Mai 2026 11:37


-----------------------------------
Maiestre zoth, fii bun si da-ne si o harta pentru Proserpina ca ne-ai facut curiosi.

Foarte frumoasa observatia lui Porrima. Nici  eu nu vad A si B sa fie alb neon. Am sa ma uit cu mai multa atentie la culori. Pare ciudat dar iata, dupa n-spe observatii si tot mai sunt lucruri de vazut.

In ce priveste culorile precizate pe StelleDoppie ai mai mult decat dreptate. Si eu am remarcat, si nu doar odata, diferente intre culorile precizate acolo pentru stelele duble si ce vad eu in ocular. Ce cred eu ca se intampla: SD arata clasa spectrala, cel putin a primarei. Culoarea inscrisa in paranteza ( cred eu) este cea din paletarul de culori corespunzator clasei spectrale, nu este cea raportata vizual de observatori.

Cel mai recent caz, la mine. Sambata am observat cu luneta Hensoldt-Wetzlar 25x56mm pe 55 Cnc/ Rho Cnc care este si dubla LDS 6219. Steaua primara, 55 Cnc este descrisa drept galbena in SD. Eu am vazut-o si notat-o ca fiind albicioasa. Nu alb curat, albicioasa. Aceasta este steaua Copernicus, cea cu o droaie de exo-planete.

Cer senin, Mircea