-----------------------------------
Erwin
06 Mai 2026 11:26


-----------------------------------
Acum vreo 20-30 de ani am fost preocupat de pile &#537;i acumulatori &#537;i am făcut câteva teste, am cumpărat &#537;i o carte care tratează subiectul. Printre cele despre care am citit era &#537;i această pilă Ni-Fe. Dar nu am avut materialele necesare a&#537;a că am rămas doar cu ideea, între timp s-au schimbat multe în via&#539;a mea &#537;i nu am reluat subiectul, acumulatorii cu Litiu au preluat pia&#539;a pe scară largă, am o mul&#539;ime de acumulatori recupera&#539;i care sunt încă buni după reîncărcare, mă joc cu ei, îi folosesc la diferite gadgeturi pe care le construiesc. Zilele trecute am reparat aspiratorul robot al unui vecin la care 1 element din 4 avea zero volti, l-am înlocuit cu unul recuperat, merge. 

Ce am făcut în regim propriu când eram la liceu:
- o microbaterie mărime AG3 folosind una veche, zinc &#537;i cupru recuperate, hârtie sugativă îmbibată cu electrolit, ceasul electronic a func&#539;ionat vreo oră
- pila Karpen folosind un electrod de grafit lucios (creion) &#537;i unul poros (recuperat din pile Leclanche) într-un borcănel cu apă distilată. 

Am văzut pila Karpen reală acum vreo 2-3 ani în Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, recomand. A fost &#539;inută zeci de ani undeva ascunsă dar func&#539;ională, din păcate ca s-o expună au golit acidul sulfuric din borcane &#537;i evident nu mai func&#539;ionează. Este o pilă de adsorb&#539;ie &#537;i func&#539;ionează intermitent, produce un curent neglijabil, am folosit un instrument cu scala de 10uA foarte sensibil pe care-l aveam atunci, 100Kohm/V. Când puneai electrozii pe aparat curentul scădea la zero dar revenea în câteva secunde după întreruperea circuitului. Pila Karpen avea 2 elemen&#539;i care lucrau alternativ, mi&#537;când un galvanometru care întrerupea pe rând cei doi elemen&#539;i, asigurând revenirea. 

Această pilă, ca multe altele, nu oferă o putere adecvată unei utilizări obi&#537;nuite, este cu lichid (poten&#539;ial periculos dacă se folose&#537;te combina&#539;ia originală, aur-acid sulfuric) &#537;i are multe dezavantaje astfel, pilele uscate fiind mult mai robuste, ieftine de produs &#537;i practice.