-----------------------------------
sorin georgescu
06 Mai 2026 17:54


-----------------------------------
nu-s priceput ca cei de mai sus sa-mi dau cu parerea. Insa am o roaba plina cu binocluri si chiar pe la inceput aveam un Celestron plasticos si cumparat ieftin de 15x70. O fi el o porcarie dar totusi la stele/astro acei 15x conteaza. 
Am si APM-ul 10x50, pe ala nimerit super bun (la loterie). 
Iar parerea mea e ca Tudor a zis cel mai bine, ca ar trebui sa le cam ai pe toate, depinde de situatie.
Dar daca ar fi de ales numai unul, cred ca un 15x ar fi un compromis universal. 
Eu unul nici pe 10x nu pot sa-l tin klumea in maini sa nu se zgaltaie cerul. Asa ca daca e vorba de trepied, mai degraba as alege un 15x
Si ce mai cred - la observatii de zi pe terestru e o socoteala si la observatii de noapte la stele cu totul alta socoteala. Unele sunt minunate la primul capitol, altele sunt mai bune la al doilea capitol.
Pentru stele, parerea mea (de nepriceput), trebuie lentile frontale cat mai mari, magnificatie cat mai mare, evident un trepied si musai jucaria trebuie sa fie colimata perfect tzatza de matza. Daca nu e colimat bine, e de rau cu stelele. Ce tip de prisme are (alea harnice sau cele puturoase), daca este ED sau alte fitze, daca are CA-uri garla, astea sunt chestiuni, cred eu secundare in cazul observatiilor astronomice pe noapte. Deci conteaza lentilele frontale cat mai mari, colimarea perfecta si daca se poate, niste oculare mai bunicele. Poate sa aiba CA-uri garla, prismele alea lenese, nu neaparat alea cele mai jmechere, conteaza mai putintel la stele. Se compenseaza cu lentilele mari si colimarea perfecta (si o magnificatie mare).
La observatii terestre de zi, se schimba socoteala, alte cerinte, cred eu, alea cele mai costisitoare la pret.