-----------------------------------
MotherEarth
07 Mai 2026 15:02


-----------------------------------
Mersi de feedback-ul cu flat field. Cred ca m-ar enerva efectul ce-l descrii... nu am testat binoclu de genul pana acuma.

Dovada ca " extra features " nu-i neaparat  better.. pentru toti 

Oricum.. nu am mare graba sa-mi iau ... imi place sa citesc detatii si comparatii


Apropo... am inteles si de aici si din alte parti ca 15x70 e mai luminos la obiecte punctiforme (stele) decat un 10x50... Insa, la obiecte ce deja percepem suprafata( luna de ex), luminozitatea e comparabila.... au exit pupil comparabil.   Ne refereim la binocluri similare din toate celelalte puncte de vedere, bineinteles

Deci cred ca inclin iar spre 15x70... chair daca nu-l pot controla cum vreau din mana. Am fost mega imrpesionat de umilul Celestron SkyMaster 15x70 prin 2012 cand l-am luat... si vreau cel putin acelasi " wow ".. cand vine vorba de marimea campului aparent, si luminozitatea  stelelor

Daca o sa inceapa sa devina obositor tinutul in mana.... in ultima instanta adaptez ceva la montura eq3-2 de la maksutov... si-l pun pe ea. Nu cred ca-i dificil. Imi imaginez sa sudez perpendicular o tija pe o placuta de metal, iar asta sa o pun in vixen dovetail. Cred ca ar merge

Sau... o sa iau trepied de binoclu mai incolo... Nu e urgenta. Doar ma gandesc la optiuni