-----------------------------------
sorin georgescu
07 Mai 2026 18:36


-----------------------------------
Cred ca o sa raman la unul din alea cu prisme porro... desi trebuie sa fie bun asta eu am cumparat de acolo exemplarul 10,5X44 PRO. Este cel mai "flat field" ever din tot ce am tinut in maini. Ce m-a uimit, un cos de 200m de la o termocentrala privit de la cativa km nu se indoaie absolut deloc de la mijlocul imaginii pana in margine. Dar cea mai mare calitate la aceste Aglaia este FOV-ul urias. Cand privesti cerul ai un camp enorm. Iar asta chiar ca place. Nu eram nici eu adeptul sistemului roof pe motiv de imagine mai putin "tridimensionala" ca la porro (mai ales ca am porro bune) insa asta aproape e ca un porro din punctul asta de vedere. Iar luminozitatea e parca pusa pe steroizi datorita calitatii deosbite a sticlei. Imi place din ce in ce mai mult de cand il am. Dar pentru stele mi l-as lua pe 15x56.
Eu ma gandesc cam asa, am mai zis-o, pentru cer cu stele noaptea si un 10x se zgaltaie nasol si e obositor daca vrei sa cauti in detaliu, e greu de tinut in maini, a explicat Tudor ca ar trebui sa stai pe un sezlong cu coatele sprijinite, si oricum e nesuferit, greu. Asa ca daca si un 10x necesita trepied, mai bun ar fi un 15x. Eu ca sa ma uit la stele cu APM 10x50 il montasem pe un monopied si ori il sprijineam in pamant, ori il tineam ca pe un steag. Era mai bine decat tinut direct in maini dar nu mai bine decat un trepied stabil. Nu poti vedea detalii, nu poti aprecia fara trepied.
Iar in ce priveste privitul de stele, un FOV mare e o chestie minunata, da senzatie de imersie, ceva ca in filmele SF tip Star Trek. Ceea ce nu ai parte cu nici o luneta/telescop (am si vreo trei lunete cu diverse oculare, unele mai recente sunt din alea cu camp foarte mare. Nu se pun cu binoclu din punctul asta de vedere).
CristiB ti-a dat o idee foarte buna de fixare pe trepied.