-----------------------------------
MotherEarth
08 Mai 2026 12:01


-----------------------------------

Cum sa nu iau ? Imi place astro de mic. .
Asa imi spunea si mie inima,  ca  pana la urma un instrument iei sigur. 
Apoi o sa te duci pe platoul de pe Bucium si distractia e asigurata.  Insa o distractie si mai mare ai avea pe dealul Catalina, din Cotnari.  Apropo,  daca ajungi in Cotnari te rog sa-i saluti si pe mama si fratele meu si sa le spui ca baiatul e bine.  &#128578;
Iar daca prinzi conditii atmosferice favorabile de pe Catalina poti vedea varful muntelui Ceahlau cu ochiul liber.
Ar trebui sa schimb locatia.... Eram prin Iasi pe atunci, la faculate. Acu locuiesc in Suceava, langa radauti.

AM cerul destul de curat


Desi sunt fan astro de mic ( m-a imrpesionat cand eram mic cometa Halle- Bopp cred... prin 99.. asa m-a informat chatgpt... cand i-am dat unghiul aproximativ sub care am vazut-o ... orientarea casei, etc ) , desi sunt fan astro de mic,  nu am folosit binoclu sa observ cerul decat cand am ajuns in Iasi, la facultate. Am iesit cu baietii in Copou, la observatorul astonomic. Cica tine de faculatea de fizica, si-i lasa sa intre sa observe.

Intai a pus unul din ei si un dobsonian la Marte... s-a vazut suprafata cat de cat. Impresionat

Apoi mi-a imprumutat cineva un binoclu... tocmai era luna plina seara aia. Am fost socat cat de frumoasa s-a vazut. Am ramas frozen o vreme.. cu binoclul la ochi.Nici nu cred ca respiram. Spuneai ca e o portocala de aur, plutind in spatiu. Incredibil.

Apoi m-am uitat la ceilalti, gen " voi vedeti ce-am vazut eu ? " . Siguri erau satui de luna.. cautau ceva mai fresh ;)

Deci cum s-ar spune, mi-au dat prima doza gratis... ce urma mi-am cautat eu singur ;)

La scurt timp mi-am luat Celestronul SkyMaster 15x70. Nu ideal; tinut in mana, insa am obsrvat luna cat am vrut pe urma ;)