-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Mai 2026 12:17


-----------------------------------
Multumim, la fel si tie Tudor ! Am vazut ca pui la lucru flota ta de binoscoape si bine faci. 

Miercuri 6 Mai am observat cu dobsonianul ''Grond'' D= 250mm. Asa cum am povestit la ''Zilele si noptile unui variabilist intarziat...'', am avut mult de furca cu variabila R Hya care mi-a papat peste o ora din timpul meu. R Hya este o frumoasa giganta rosie, avand de fapt o culoare oranj intens, privita prin reflector. In binoclul Aculon 10x50mm abia se zarea. Este o variabila tip Mira, cu o plaja de variatie imensa, apartine tribului spectral M.

Am mai observat doua variabile.

Pentru Deepskymanie nu mi-a ramas mult timp, incepusera sa scartaie cuplele si sa-mi cada surubelele de oboseala. Am reusit sa testez si cu dobsonianul ''Grond'' noul clinci pentru gasirea Lantului Markarian. Functioneaza dar mai greu, campul real este mai mic in ocularul XCel 25mm la 49x decat la 35x, de la ''Ratusca cea urata'' D= 125mm. Cu siguranta insa ca in campul de 112' al ocularului Q70/ 38x, metoda va functiona perfect.

In concluzie, am reobservat M99, M84 + M86 in acelasi camp si apoi, in pasul urmator am regasit, conform metodei, M87. Rapid, sigur, repetabil.

Langa M87 se vedea galaxia NGC 4478, in acelasi camp, mai mica dar bine vizibila. Obosit, neobosit, imagine prea faina, a trebuit sa fac desen.
''Delineare necesse est, vivere non este necesse'' ca sa-l parafrazez pe Plutarh.

Cer senin, Mircea