-----------------------------------
tudor
09 Mai 2026 07:30


-----------------------------------
In privinta asta cred ca cel mai bine te poate ajuta cloudnights.  Sunt o multime de comparatii intre diferite binocluri acolo. 
Ei chiar fac teste reale,  nu e vorbarie goala, te poti baza pe ei.
Poate am inteles gresit aluzia! Dar vorbărie este pe toate forumurile aici si pe cloudynights si oriunde, asta este un forum, vorbarie! Vorbăria poate parea goală, dacă nu &#537;tim sa căutăm selectiv.  Discu&#539;iile dintre noi pot deveni utile. &#536;i aici suntem foarte mul&#539;i care testam binocluri si alte instrumente, nu din vise sau vorbarie goale nu doar pe cloudynights cum zici tu! Unii au avut/ au binocluri mai mult decât perechile de ciorapi &#537;i &#537;tiu despre ce vorbesc! Cine vrea sfaturi utile din experienta directă, nu citite, se poate baza pe colegii nostrii. Din punctul meu de vedere experienta la ocularele unui instrument pe cerul instelat e mult mai importanta decât instrumentul in sine. Pe masura ce capatam experienta practica vizuala vom analiza mult mai complex si instrumentul in sine, analiza ce unui începător ii poate scapa! In timp ne rafinam pretentiile si ne dam seama ce ne place sau ne enerveaza la un instrument. Bineîn&#539;eles ca analiza aceasta este personala cu preferinte puternic individualizate, de asta de multe ori avem intre noi pareri conturate diferit &#537;i e bine asa. Unul are ceva cu nu &#537;tiu ce formula optica, altul cu "chinezariile", altul cu pre&#539;ul, altul cu geometria campului vizual, altul cu culoarea, altul cu...  etc fiecare din experienta lui si dupa cum î&#537;i dore&#537;te. Dar dacă vorbim strict de astronomie, atunci experienta &#537;i numărul de ore la ocular sunt veriga puternica din ecuatie. Un observator experimentat cu umilul Aculon 10x50 poate observa de exemplu galaxia m101 simplu cu vedere directa. Iar altul mai pu&#539;in experimentat cu un Fujinon 10x50, Zeiss Victory 10x42 etc în acelea&#537;i condi&#539;ii si ora, deabea observa stelele de pe lângă galaxie, fără sa o poată vedea nici macar cu vedere indirecta chiar daca "striga" si o are  in campul vizual al binoclului. Experienta practica pe cer este cea care ne formeaza criteriile de evaluare ale unui instrument, care de multe ori e de domeniul nuan&#539;elor &#537;i diferentelor subtile...