-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Mai 2026 14:36


-----------------------------------
Vineri 8 Mai a.c.  am efectuat observatii cu binoclul Saga 10x42mm montat pe stabilizatorul Bizooka, pe un cer partial noros.

Observatii:

- steaua variabila Zeta Gem, fotometrie vizuala

- un ''halou'' sau ''coroana joviana'' ( nu stiu cum sa-l numesc) de 12 minute diametru in jurul lui Jupiter. Nu se vedeau sateliti galileeni. In acelasi camp cu planeta, se vedeau steaua 63 Gem la Est si Wasat/ Delta Gem la Sud-Vest. Desen.

- 20* in roiul Mel 111 cu dubla 17 Com larg rezolvata

- 14/15 * in roiul M44

- dubla 55 Cnc+ 53 Cnc/ HJ 460 AC la Est de Iota Cnc, separatie 278'' ( SD/ 2011). 55 Cnc este steaua Copernicus. Eu cred ca separatia este ceva mai mica.

- am gasit variabila U Hya dar nu am putut face fotometrie din cauza norilor

- am rezolvat si separat dublele Miu Boo, Niu CrB, Niu Dra, 16+17 Dra, Epsilon Lyrae 

- am recapitulat asterismul constelatiei Corvus in care am zarit vreo zece- douasprezece stele. In partea de jos, asterismul patrulater al lui Corvus contine Beta Crv la Est si Epsilon Crv la Vest. La mjlocul dintre aceste doua stele si usor spre Nord, se vede o frumoasa pereche binoculara de stelute.
Cea estica este mai luminoasa, este Zeta Crv. Verificand in StelleDoppie am vazut cu satisfactie ca ''am descoperit'' un nou obiect de observatii binoculare, dubla BU 1245 AC cu separatie de 348'', aproape sase minute de arc. Desen.

- Psi Dra, celebra binara cu perioada de 10.000 de ani a fost bine si clar separata. Daaar ...
Am facut o determinare si o schita in baza carora am dedus, fara multa gandire, ca are PA= 357 grade.
StelleDoppie m-a contrazis categoric, Psi Dra are un 

PA calculat = 17,3 grade.

Am gasit eroarea din calculul meu si am corectat-o. Totusi, am obtinut prin metoda mea doar: 

PA masurat cu binoclul = 11 grade. 

Inchei aici, ca un Erathostene de Arad usor dezamagit dar totusi multumit.

Cine ar fi zis ca intr-o seara cu cer innorat voi vedea ''coroane'' joviene, voi fotometra o variabila ( Zeta Gem) si ma voi fila cu alta ( U Hya), voi observa doua roiuri stelare, voi rezolva opt duble deja cunoscute, voi ''descoperi'' o dubla necunoscuta mie si voi ramane cu o eroare neexplicata de sase grade la masurarea unui unghi de pozitie de stea dubla!? Oi fi optimist din fire dar nici macar eu n-as fi indraznit ...

Mircea