-----------------------------------
dragos.n
14 Mai 2026 23:49


-----------------------------------
Solutia pentru secundara.

In principiu, solutia pentru colimarea simpla si buna este ca punctele in care se regleaza inclinarea secundarei sa fie tot timpul in acelasi plan in care este si centrul geometric al acesteia. Si solutia gasita de mine, si care se poate aplica la orice newton, este sa folosim brate ale spiderului, scoase in afara tubului, si care se pot deplasa controlat mai in fata sau mai in spate, paralel cu axa optica a telescopului. Punctul de prindere a bratului, aflat in afara tubului, va fi prins de o sanie care se va deplasa pe o sina. Si acesta inclinare va putea fi controlata mult mai fin, permitand o reglare mult mai  precisa, dar si mai usoara.  Evident, solutia merge folosita si in cazul spiderelor cu 3 brate. Al doilea mare avantaj este ca se poate face un sistem de blocare, astfel ca odata realizata colimarea, sa blocam secundara in acea pozitie, blocand sania fata de sina. Se poate chiar adauga o scara gradata pe sanie si pe sina, sau doar un semn care sa arate mereu unde este pozitia ideala. Sau daca un brat a parasit pozitia ideala. Al treilea avantaj este ca se elimina 4 surse de lumina parazita, adica suruburile care legau spiderul de peretele telescopului. 

Evident, la colimarea pe un spider cu 4 brate trebuie tinut cont ca miscarea intr-un sens trebuie compensata prin miscarea in sens contrar a bratului opus. Deplasarea longitudinala a oglinzi se poate face tot prin acest sistem, deplasand fiecare brat in mod egal, in acelasi sens.

In desen am reprezentat doar un brat. De asemenea, nu am redat toate detaliile constructive ale sistemului sina plus sanie. Dar se pot deduce usor.

Intr-un timp care sper sa fie cat mai scurt, voi instala acest sistem pe un newton de 1200/300mm.  Newton pe care, din pacate, nu mai pot sa-l folosesc din cauza spatelui meu, care s-a cam uzat.
Si poate niste colegi ma vor ajuta sa-l probez, si sa ma mai uit inca odata prin newtonul meu cel mare..