-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Mai 2026 12:30


-----------------------------------
Aseara, Joi 14 Mai a.c., lururile au decurs binisor.Am observat cu dobul ''Grond'' si cu accesoriile folosite si pe 6 Mai.

Am reglat cautatoarele pe Regulus, pe care l-am rezolvat la 48x ca STFB 6.
Apoi am observat in treacat M44 unde am remarcat o stea oranj. Azi am aflat ca este steaua dubla STF 1254 pe care insa nu am rezolvat-o ... La cate stelute se vedeau acolo ...De revenit.

Am observat cinci stele variabile, printre care R Leo aflat in apropierea fazei de ''Stukas''.

Apoi pacla a devenit deranjanta si am trecut la stele duble.Pacla era deja tzapana dar seeingul de Pickering 7 parea sa compenseze.
A fost, neasteptat, o seara memorabila. Ca aproape intotdeauna, am urmat sfatul lui Magister Herschel si am inceput cu incalzirea pe duble cunoscute, tot mai dificile: Iota Leo/ STF 1536/ 2,38''cu Delta m = 2,65V. 
Apoi HDS 1542/ 1,2'' cu Delta m= 2,8V.
Cu STF 1517 / 0,79'' si Delta m = 0,5V ... m-am considerat ''gata de lupta''.

Tinta urmarita mi-a aparut la verificarea ''Catalogului de stele duble Albireo'' elaborat de Bela Szentmartoni pentru ''Revues des constellations''. Ajuns la Leo mi s-a parut ca am gasit o gresala. Ca am tastat gresit STF 1527 in loc de STF 1517. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca scrisesem bine de prima data. Texereau si gasca au observat intradevar STF 1527, nu STF 1517.
Pe cer, gasirea lui STF 1527 este, vorba lui Madonna ... ''sifon''. Este steluta de la Nord, imediat desupra lui HIP 55262, steluta din centrul ''Tripletei Leo''.
Am atacat direct cu 240x/ Radian 5mm si am rezolvat si separat excelent dubla STF 1527 cu separatie de 0,74'' si un Delta m = 1V. Am facut schita. Primara am notat-o alb-galbuie iar companionul de culoare gri sau nedefinita. Pentru unghiul de pozitie am estimat 320 grade.
StelleDoppie a confirmat culoarea alb-galbuie iar PA = 323 grade. URAAAA !  :D  :D  :D 

Pe cer semnele prevestitoare nu erau bune, urma sa se lase cortina. Nu mai aveam prea mult timp pentru cautari. Privind la acel colt de cer reprezentat pe harta 9 in CDSA, remarc la Sud de Denebola o steluta cu semn de dubla dar fara identificare. Pun telescopul pe ea, armat la 240x. La inceput ''niente'', apoi ''niente de niente''. Dupa care, ochiul s-a adaptat, a facut ce stie sa faca si incep sa vad la stanga, spre Vest deci de discul Airy, un punctulet foarte marunt de lumina. Dansa in seeing, se vedea fluctuant dar din ce in ce mai bine. 
Reusesc pana la urma sa rezolv aceasta dubla care-mi pare si ea subarc. Companionul l-am notat cu PA= 300- 310 grade si asezat undeva pe primul inel de difractie sau ceva mai inauntru.
Azi am verificat in StelleDoppie. Dubla se numeste BU 603, abia mai este subarc cu separatia ei de 0,98'' (calculata) si are PA= 324 grade. Gata cu ''uraaaa'', aici am zbarcit-o cu 14 grade ...  :oops: 
(Dam cuvantul avocatului apararii pentru pledoarie: cunoscatorii vor aprecia, speram, ca desi separatia este rusinos de mare la aprox.1'', avem Delta m = 2,6V. Combinatia este destul de dificila. Poftiti si Dvs sa va convingeti ...)

Am mai apucat sa observ SHJ 132, imediat la Est de Denebola, rezolvata fara drept de apel de ''glontul de argint'' care este Radian 5mm. (Am sa scriu intr-o zi o oda de preamarire acestui minunat ocular !)
Am apreciat o separatie de 45'' ( adica 1/10 din raza campului la 240x/Radian 5mm) si PA= 10 - 15 grade. Aici StelleDoppie arata o separatie de 39'' ( noa, incep sa ma invat cu secundele) si PA= 14,1 grade, ambele masurate in 2016. Ar fi iarasi loc pentru URAAAA ! Ce sa zic, m-as putea obisnui cu ''succesurile'' (daca as uita numeroasele ''insuccesuri'') ... 

Apoi, nori, stop, punct, nani !

Dar ... ''naravul de observare nu are lecuire''. Inainte de a intra in casa, multumeam Celui de Sus pentru darurile serii, fiind cu fata spre Est. Vad ca Altair se ridicase binisor iar printre nori, ''Triunghiul de vara'' stralucea cu frumusete. Vara se apropie, intra la vedere Galaxia.

Cer senin, Mircea