-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Mai 2026 21:38


-----------------------------------
Foarte zdravan bariletul tau Dragos, felicitari, multumesc ca ni l-ai aratat !

Sorin

Deci oglinda ta de 28cm va avea o grosime de 3,2 cm. Asta inseamna o flexibilitate de 3758 cm patrati.

Ce zice guru Texereau: poti aseza pe trei puncte o oglinda daca are flexibilitatea de pana la 1600.
Vezi CTA, cap IX, pag. 151.

Nu vreau sa te sperii dar casuta ta e departe, e noapte si deja te-ai pierdut in padurea vrajitoarei: vei avea nevoie de asezare pe leviere astatice ca cea aplicata de Dragos.

Oglinda lui Dragos are o flexibilitate de 5600. Fiecarui reazem ii revin 300cmp. 
Aplicand aceeasi ratie, tu ai avea nevoie de 12 reazeme. Dar eu in locul tau nu as construi pentru o oglinda ca a ta decat un barilet cu sase reazeme. Pe reazem ar reveni 600 cmp.

''Sky Watcher'', in intelepciunea lor asiatica, au asezat oglinda mea de 25cm pe trei reazeme. Si acelea puse aiurea, pe ghicite, din burta. Flexibilitatea este de 2400 cmp. Deci am 800 cmp per reazem. 
Si totusi, nu mai departe de aseara, am rezolvat dubla subarc cu separatia de 0,74'' si diferenta de magnitudine de o clasa. In alte ocazii, am reusit sa cobor cu rezolvare pana la 0,5'', fara separare. Criteriul teoretic pentru 25cm fiind de 0,46''. 

Ce incerc sa-ti spun este ca eu cred ca nu poti aseza pe trei puncte dar sase puncte vor fi suficiente.

Cartea lui Tezereau exista si in engleza daca nu le ai cu franceza.

Mircea